Bilo koju vrstu kancera nije lako otkriti i do dijagnoze se obično dođe sasvim slučajno ili na rutinskom pregledu. Kada dođe do izraženih tegoba, uglavnom bude u fazi kada je bolest u uznapredovaloj fazi. Rano otkrivanje je ključno za uspešno lečenje i preživljavanje i zato je jako važno da osim redovnih lekarskih kontrola dobro osluškujemo organizam.

Simptomi raka su suptilni i netipični i zato nas često ne odvedu lekaru na vreme, a prema Abasu Kananiju, farmaceutu u "Chemist Click-u", uporni simptomi koji se javljaju kada se probudite ujutru, definitvno mogu da ukažu da se nešto dešava u organizmu.

Prema njegovim rečima, upozoravajući znak može da bude jutarnja upala grla koja traje više od dve nedelje istim intezitetom. Takođe, važno je da posebnu pažnju obratite na jutarnji kašalj.

"Pušači se ujutru često bude sa kašljem. Međutim, svaki uporni kašalj koji traje duže od dve nedelje trebalo bi proveriti. Naročito ako pušite", tvrdi doktor Abasu i ističe da je celodnevni umor znak da treba da posetimo lekara. 

"Normalno je da se osećate malo umorno ujutru, ali ako ovo nije uobičajeno za vas ili primetite da umor traje tokom celog dana, trebalo bi da da zakažete pregled", tvrdi lekar.

Izvor: Lepa&Srećna