Godina za nama donela je velike promene u životu i navikama svakog čoveka. Ono što je nekada bilo svakodnevica, poput okupljanja, zagrljaja, nesputanog putovanja - danas je potpuno nezamislivo ako želimo da sačuvamo zdravlje. Sve to je uticalo da se veliki broj ljudi oseti usamljeno, tužno i nesrećno.

Kako biste izbegli takva osećanja i povratili svoj spokoj, mir i sreću potrebno je da održavate visok nivo serotonina u vašem organizmu. Ovaj hormon se nalazi u mnogim unutrašnjim organima, poput želuca, mišića... ali ogroman deo njega nalazi se upravo - u mozgu.

Setotonin podstiče rad ćelija koje su odgovorne za naše raspoloženje, koncentraciju, ponašanje prema drugima, sposobnost za radom... pa ako nam fali serotonina bićemo anksiozni, pod stresom, nedruželjubivi, neaktivni. Kako biste povećali nivo ovog hormona u organizmu potrebno vam je da radite par praktičnih stvari.

Svetlost

Pre svega - okružite se svetlom. Ako niste u mogućnosti da budete na suncu, onda osvetlite što više svoj životni prostor novim svetiljkama.

Prava kičma

Pravilno držanje kičme davaće vam osećaj ponosa, pa se potrudite da uvek stojite ili sedite uspravno kako biste održali osećaj samopouzdanja i zadovoljstva.

Ishrana

Postoji hrana koja je bogata amino kiselinom triptofan, koja stvara setotonin u organizmu. Pa se potrudite da unosite što više jaja, pečuraka, sira, prosa, heljde, sočiva, pasulja, pirinča, suvih šljiva, suvih kajsija, banana, dinja, smokvi, bundeva, pomorandži.

Fizička  aktivnost

Dovoljno je da se 20 minuta dnevno posvetite nekoj aktivnosti - to može biti i ples, i vaš organizam proizvodiće veliki nivo serotonina.

San

Ne zaboravite da sve polazi od dobrog i zdravog sna. Ležite ranije uveče i ustajaćete odmorni i naspavani, a samim tim i zadovoljni i spremni za nov dan.

Izvor: Lepa&Srećna