Čaša vode je uvek pored nas kako bismo uneli optimalna dva litra tečnosti dnevno. Ipak, to nije dovoljno da bismo osigurali da organizam bude dovoljno hidriran. Važno je i da se odreknemo određenih namirnica koje, prema rečima nutriconista, pospešuju dehidrataciju.

Proizvodi od celog zrna

Većina onih koji vode računa o ishrani koriste pekarske proizvode bez kvasca. Pa ipak, koliko god se proizvođač trudio da ubedi u korisnost takvog proizvoda, natrijum se i dalje koristi za stvaranje zapremine i sprečavanje fermentacije testa. I čini da osećamo žeđ. Štaviše, proizvodi od celog zrna sadrže vlakna, lišavaju telo tečnosti, jer ga vlakna aktivno apsorbuju. Nutricionisti preporučuju da uz ove namrnice uvek pijete vodu.

Mahunarke iz konzerve

Razumemo da obožavate pasulj i grašak ali nemojte često jesti one iz konzerve jer se za očuvanje proizvoda koristi velika količina soli. Jedan od načina da se smanji efekat konzerviranih namirnica na telo je da da ih isperete s mnogo vode. 

Soja sos

Odlična zamena za so, ali sa njim morate biti izuzetno oprezni. Jedna od njegovih komponenti je natrijum, koji brzo dehidrira telo.

Alkohol

Alkohol ima diuretički efekat. Štaviše, kada pijemo, ne osećamo žeđ. Ali dehidracija je jedan od razloga za jak mamurluk nakon zabave.

Kofein

Pića koja sadrže kofein takođe mogu pospešiti izbacivanje tečnost iz organizma. Studije su pokazale da kofein čak i ubrzava dehidraciju. Zbog toga se ljubiteljima jutarnje šoljice kafe savetuje da pre kafa popiju čašu vode.

Energetska pića

Često se konzumiraju nakon treninga kako bi se obnovio balans soli u telu.  Iako sadrže natrijum, neophodan za sportist bolje je piti običnu vodu sa limunovim sokom.

Izvor: Lepa&Srećna