Kada je reč o dodacima, riblje ulje je dobro unositi u kombinaciji sa nekom hranom. Nutricionisti savetuju dve supene kašike posle glavnog dobro izbalansiranog obroka. Vreme je da se suplementi vitamina D uvedu kada u krvi imamo manje od 75 referentnih jedinica, rekla je nutricionistkinja Jovana Srejović Furloga na RTS emisij TV Ordinacija. Suplemente je dobro unositi uz masline, maslinovo ulje i orašasto voće kako bi se vitamin D što bolje apsorbovao.

Takođe, ona navodi da su zdrava creva su veoma važna za apsorciju vitamina D pa ljudi koji imaju problema sa radom creva treba da koriste i probiotik, zeolit i aktivni ugalj.

„Neka opšta preporuka za one koji imaju između 30 i 75 nmol/l je da unose dnevno 2.000 internacionalnih jedinica a kod onih koji imaju i ispod 30 nmol/l treba da unose i 4.000 jedinica dnevno“, preporučuje nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Riblje ulje sadrži esencijalne kiseline koje su neophodne našem telu ali ih ono ne proizvodi.

Ako ne unosite dovoljno ovog ulja kroz ishranu, treba da ga unosite kroz suplemente.

Mnogi nutricionisti i lekari preporučuju riblje ulje bogato vitaminom D kao dodatnu terapiju bolesti srca i moždanog udara, Alchajmerove bolesti; u lečenju depresije, psihoze, hiperaktivnosti, suvih očiju, glaukoma, degeneracije makule, osteoporoze, psorijaze; potom za bolesti bubrega, u slučaju otoka i bolnih menstruacija; za sprečavanje gubitka telesne mase i visokog krvnog pritiska