Do sada smo svi upoznali simptome kovida - zapušen nos ili curenje, kašalj, gubitak čula ukusa ili mirisa su obično prve tegobe, kao i visoka temperatura i bol u zglobovima.

Tome možete dodati i glavobolju, umor, gubitak apetita, a kod omikrona su na listi još i mučnina i dijareja.

Međutim, za starije od 65 godina, javlja se još jedna opasnost, kako se navodi u materijalima za ovogodišnju konferenciju Američkog udruženja za borbu protiv moždanog udara. U upravo objavljenom izveštaju, ističe se da postoji veza između kovida i ishemijskog moždanog udara. To je udar koji nastaje zbog blokiranog krvnog suda i javlja se u gotovo 90 odsto slučajeva. Pregledajući medicinsku dokumentaciju gotovo 40.000 ljudi starijih od 65 godina, istraživači su ustanovili da je veći rizik bio za one obolele od kovida nego kod onih koji nisu dobili koronu.

Pokazalo se da su najopasnija bila prva tri dana po dobijanju dijagnoze - rizik od moždanog udara je tad bio čak 10 puta veći. Zato je neophodno budno pratiti simptome i odmah preduzeti sve ako se osete sledeće tegobe: utrnulost ili opuštanje jedne strane lica, slabost u jednoj ruci ili teškoće pri govoru, nejasan izgovor reči i konfuzija.

Moguće je da se jave i teškoće pri hodu, kao i jaka glavobolja. Kod žena se može javiti i ovo

U svim ovim slučajevima treba hitno tražiti pomoć lekara. Ne zaboravite da se rizik od moždanog udara smanjuje zdravom ishranom, kao i fizičkom aktivnošću od barem 30 minuta dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna