Dr Eleonora Gvozdenović, infektolog, upozorila je da simptomi omikron soja korona virusa mogu biti vrlo varljivi i da je vreme raznih infekcija koje mogu da liče na blagi kovid.

"Mi imamo iskustvo o kliničkoj slici ovog soja virusa, ali ipak ne smemo da kažemo da je blaga. Mora to neko ko je proučavao da kaže", rekla je doktorka u emisiji Jutro na TV Prva. "On kruži izvesno vreme, moramo da kažemo da se ne mora ići istog momenta u ambulantu. Ne mora iste sekunde test. Ne moramo insistirati na tome, jedan moj rođak je kašljao, imao temperaturu, osećao se loše.

Dobio je antigenski negativan, pa PCR do sutra čekao, pa je i on bio negativan. Sada kruže razni virusi u ovo doba godine, ovo su meseci poznati po respiratornim infekcijama. Boravimo u zatvorenom, lako se inficiramo", dodala je doktorka.

Sa druge strane, moguće je da budemo pozitivni na korona virus a da nemamo tegobe.

"To je slično kao što je bilo i sa Novakom, on nije imao tegobe. Najveći broj trenutno zaraženih se ili malo osećaju loše, boli ih glava, imaju temperaturu koja nije preterano visoka...

Boli ih guša i to sve liči na prehladu i grip, teško se razlikuje. Ako se u tom trenutku ode na PCR test, prilično je velika verovatnoća da se bude pozitivan, virus je lako prenosiv i pretpostavljam da je tačno da će tako i biti taj scenario, da će mnogo nas biti pozitivno", rekla je ona.

Izvor: Lepa&Srećna