Zapušen nos izaziva teškoće u disanju i glavobolje, a najteže je noću kad se zbog tegoba često budimo i prosto "borimo" za vazduh.

Većina misli da prepreku stvar višak sekreta u nozdrvama, a zapravo su najveći problem upaljeni krvni sudovi u sinusima. Oni izazivaju oticanje, a uzrok može biti neki virus ili alergija. Oticanje sluzokože nosa dodatno otežava oslobađanje od sekreta pa se tako stvara začarani krug. Najčeće onda posežemo za kapima za nos, a one se ne preporučuju na duže staze. Zato najpre pokušajte da umirite upaljenu sluzokožu i oslobodite zapušen nos prirodnim lekovima.

Potrudite se, najpre, da  u kući ili na poslu uvek ima dovoljno vlage u vazduhu. Nekada su naše bake uvek na pećima ili uz radijatore držale posude sa vodom, a sada su sve moderniji ovlaživači koji rade po principu takozvane "hladne pare". Šta god da koristite, postarajte se da tokom noći vazduh ne bude suv, jer će vrlo loše delovati na sluzokožu nosa.

Istuširajte se, pre spavanja, vrućom vodom ili napunite umivaonik vrelom vodom pa udišite malo toplu paru i ugrejte sinuse. Slično može da vam posluži i kuvalo za vodu, samo  dobro pazite da se ne opečete. Ovo možete da ponavljate i više puta u toku dana. 

Ako vam je zapušen nos, prijaće  vam i topla obloga na čelu, a za spavanje namestite visoko uzglavlje kako bi i sila gravitacije "radila" vama u korist.

Izvor: Lepa&Srećna