Naglo širenje omikron virusa zabrinjava ljude i vlade širom sveta, a lekari upozoravaju na olako shvatanje ovog soja korone.

S obzirom na veliki broj svakodnevno testiranih i zaraženih, nešto je veći i broj onih kod kojih test pokaže lažno negativan rezultat. Upravo na ovakve slučajeve ukazao je prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Instituta za mikrobiologiiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gostujući u emisiji RTS Ordinacija.

"Testovi nisu stoprocentno tačni, a mada neće dati lažno pozitivan rezultat, lažno negativan je i te kako moguć", naglasio je dr Marković. "Zato, ako imate simptome kovida, vaši su ukućani već bolesni od kovida ili ste bili u okolnostima u kojima ste realno mogli da se zarazite, najbolje je da se ponašate kao da ga već imate, iako vam test pokazuje da ste negativni."

To znači obaveznu izolaciju kao i odlazak kod lekara i uzimanje preporučene terapije, a sve mere zaštite su izuzetno značajne. "Vakcinacija je najvažnija", podseća dr Marković, "a nošenje maske obavezno, pre svega, u zatvorenim prostorijama.

Međutim, čak i ako ste napolju, na primer, u dugom razgovoru tokom kojeg stojite blizu sagovorniku, postoji opasnost od infekcije. To važi i za stajanje na autobuskoj stanici, pogotovo ako je gužva. Zato obavezno nosite masku i u tim situacijama", napomenuo je doktor. 

Izvor: Lepa&Srećna