Omikron važi za blažu varijantu virusa, a uglavnom ga prate simptomi poput curenja nosa, grlobolje, glavobolje, koji mogu da ukazuju i na prehladu. Otorinolaringolog Ivan Leskov otkriva da nazalna kongestija može ukazivati i na infekciju sojem i na bolest sa potpuno različitim virusima, koji ni na koji način nisu povezani s infekcijom.

Prema rečima stručnjaka, nema očigledne razlike između curenja iz nosa izazvanog omikronom i onog koji je simptom obične prehlade. Posebno je teško utvrditi šta je izazvalo curenje iz nosa, zbog čega uvek treba obratiti pažnju ne samo na prve simptome bolesti, već i na to kako se proces oporavka uopšte odvija.

 "Nažalost, curenje iz nosa izazvano kovidom se ne razlikuje od onog do kog dolazi zbog drugih uzroka. To je nazalna kongestija, prvo nelagodnost u grlu, a zatim iscedak iz nosa",  precizirao je Leskov.

Omikron se razlikuje od kovida - 19 jer nema jak efekat na ćelije epitela mirisa. Pošto se zarazi "deltom", osoba može da izgubi čulo mirisa na neko vreme, ali kod bolesti sa sojem "omikron" to se ne dešava, jer novi virus ima drugačiji utucaj na organizam.

Međutim, sve je uglavnom individualno, pa neki znaci bolesti mogu da utiču na zdravlje više ljudi na potpuno različite načine: ako ste vi imali blažu bolest, to ne znači da će je i druga osoba doživeti na isti način. Omikron je, prema rečima stručnjaka mnogo zarazniji, pa je zato važno da čim primetite da vam curi nos uradite PCR test i bude sigurni da li je u pitanju obična prehlada.

Izvor: Lepa&Srećna