Sve je više žena obolelih od karcinoma dojke - u Srbiji je njihov broj u prošloj deceniji udvostručen.

Od ove opake bolesti upravo je preminula i srpska sportistkinja Snežana Perić-Pantić (43), supruga bivšeg fudbalera i aktuelnog trenera Đorđa Pantića. Snežana se od malih nogu bavila sportom, bila je jedna od najmlađih karate šampionki na svetu.

Da li se pojava karcinoma dojke može sprečiti, da li je ona genetski uslovljena? Šta žena može da uradi u borbi sa ovom bolešću?

"Postoje rizične grupe pacijentkinja koje imaju veću predispoziciju da obole od ove bolesti", objasnila je za Lepu&Srećnu dr Olivera Kosovac. "Na prvom mestu je genetska predispozicija, zatim gojaznost, potom hormonska terapija... Zabluda je da je to veliki procenat žena, ali, ipak treba naglasiti da je deset posto pacijenata u rizičnoj grupi imaju genetsku predispoziciju da obole od ove bolesti."

Žene treba redovno pregledaju svoje grudi i da ih dobro poznaju kako bi uočile svaku promenu. Sa godinama, ali i zbog trudnoće i dojenja, moguće je da se pojave strije na grudima - rastegnuća kože koja izgledaju kao beličasti trag. To su normalne, očekivane promene, kao i spuštanje bradavica naniže ili veći razmak između dve dojke.

Međutim, ako primetite iscedak koji curi iz bradavica ili tvrde kvržice koje se mogu napipati prstima, idite na lekarski pregled. Bol u dojkama može i ne mora biti opasan simptom. Naime, kancerogeno tkivo u dojkama veoma retko izaziva bol, ali bi ipak trebalo da zakažete pregled kod specijaliste i uverite se o čemu se zaista radi. Postoji redak, ali izuzetno agresivan tip kancera dojke koji može da izazove bol, a uz koji se obično javljaju i crvene tačkice. Ako bol traje više od nekoliko dana i vremenom se pojačava, obavezno posetite lekara.

Veći broj kvržica i grudvica su ili fibrozno cistično tkivo ili ciste. I jedna i druga promena nisu kancerogene, ali zbog njih dojke mogu biti osetljive i bolne. Takve promene treba pratiti i, na najmanji znak da su se izmenile, javiti se lekaru. Simptomi koji su znak za hitan odlazak kod doktora su sledeći:

  • Pojava nove kvržice u dojci ili pazuhu
  • Oticanje ili naduvenost jednog dela dojke
  • Iritacija na koži dojke
  • Crvenilo ili perutanje kože dojke, kao i područja oko bradavice
  • Bilo kakav iscedak iz dojke, pogotovo ako ima krvi ili sukrvice (izuzetak je, naravno, majčino mleko)
  • Bilo kakva promena u veličini ili obliku dojke
  • Bol u bilo kom delu dojke.

Izvor: Lepa&Srećna