Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO UMIRITI UPORAN NOĆNI KAŠALJ: 5 načina da provedete noć bez kašlja

  Izvor: Foto: Shutterstock

Noć bez sna, isprekidana napadima kašlja, iscrpljuje i decu i odrasle. Ako kašalj traje nekoliko dana, nađemo se u začaranom krugu - potreban nam je lekoviti san da bismo se brže oporavili od prehlade, a ne uspevamo da spavamo jer nas dosadni kašalj uporno budi.

Na sreću, postoji nekoliko načina da umirimo noćni kašalj, među kojima su prirodni ili farmaceutski lekovi, kao i jednostavne promene u okruženju ili radikalne izmene životnih navika.

1. Za početak, promenite položaj.

Bar dve vrste podešavanja mogu da pomognu: jedna je da podignete uzglavlje pomoću dva-tri jastuka, pa čak i da spavate u fotelji nekoliko noći ukoliko možete da podesite naslon u poluležeći položaj. Podignuta glava pri spavanju olakšaće i pritisak u nosnim kanalima pa je disanje lakše.

Drugi pogodan položaj je spavanje na boku, naročito kod produktivnog kašlja, jer ćete tako i lakše iskašljati bronhijalni sekret iz disajnih puteva. Ne zaboravite da posteljina mora biti čista, a jastučnicu menjate svake večeri. Uklonite iz okoline sve potencijalne alergene: prašinu, dlake kućnih ljubimaca... ako ste alergični na polen, redovno perite kosu pre spavanja u sezoni cvetanja.

2. Obezbedite kvalitetan vazduh odgovarajuće vlažnosti. 

Isključite ventilatore, klima-uređaje, grejalice sa izduvavanjem toplog vazduha. Idealno je da temperatura bude oko 18 stepeni, a vlažnost vazduha oko 45 procenata. Suvlji vazduh (niže od 35 odsto vlažnosti) iritira oči, nos i grlo, dok vlaga (preko 50 odsto vlažnosti) pogoduje stvaranju štetne buđi, bakterija i grinja.

Ovlaživač vazduha morate redovno da čistite, jer i u njemu mogu da se stvore uslovi za razvoj buđi.

3. Redovno hidrirajte organizam, a posebno uveče.

Čak i ako je vazduh u spavaćoj sobi suv, topao čaj može da pomogne da ovlažite sluzokožu nosa i grla, kao i druge delove disajnih puteva. Kašalj će umiriti i čaša tople limunade, zagrejan sok ili čaj od đumbira, sirup sa medom. Ako vas je uhvatila jaka prehlada, ne zaboravite da je domaća pileća supa i danas među najomiljenijim lekovima.

Jedno istraživanje iz 2010. godine ukazuje da sok od ananasa može da ublaži bol u grlu i rastvori sekret u disajnim putevima. Prema starom receptu, valja pomešati sok od ananasa sa malo meda, soli i bibera i popiti da ublažimo kašalj.

4. Uzmite na vreme prepisane lekove.

Ako imate dijagnostifikovanu alergiju, poštujte terapiju prepisanu od strane lekara. Kašalj može biti izazvan i prejakim lučenjem želudačne kiseline, pa je tada rešenje u sredstvima za njenu neutralizaciju.

Uz konsultaciju s farmaceutom, možete ublažiti kašalj sirupom ili pastilama protiv kašlja, a ako vas muči i zapušen nos, onda koristite lekove koji pomažu oslobađanju disajnih puteva.

5. Prestanite da pušite i posvetite vreme lekovitom disanju.

Ako pušite i svakodnevno kašljete, treba da odmah ostavite cigarete. U tom slučaju, u roku od oko mesec dana trebalo bi da kašalj prestane. Pravilno disanje regeneriše i naš um i telo, a stres ćete lakše umiriti dubokim, mirnim i ravnomernim disanjem nego plitkim, kratkim udisajima praćenim dimom cigarete.

U slučaju napada kašlja, uzdržite se od dubokih i naglih udisaja. Pokušajte da udahnete kroz nos, a da se onda i nakašljete "kroz nos", zatvorenih usta. Zatim na kratko zaustavite dah, pa ponovite proceduru. 

Čim se oporavite, vežbajte praksu dubokog, ravnomernog daha, s jednakim dužinama udaha i izdaha ili sa nešto dužim izdisajem. Postoje brojne tehnike disanja, upoznajte ih i odaberite one koje vama najviše prijaju u trenucima bolesti, prehlade, stresa ili napada panike.

  Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije