Istraživanja pokazuju da se veliki broj prehlada javlja kada počne grejna sezona, kako zbog hladnoće, tako i zbog visoke temperature u zatvorenom prostoru.Istraživanja pokazuju da se jače prehlade javljaju kod ljudi koji imaju centralno grejanje.

Takođe, analize su pokazale da se pri određenim uslovima baš u stanovima sa centralnim grejanjem najlakše stvara opasna crnu buđ koja može da bude uzrok za pojavu astme i šteti asmatičarima. Lekari ističu da previše toplote u prostoru pogoduje infekcijama respiratornih organa i loše deluje na bolno i upaljeno grlo. Zato je izuzetno važno pravilno i redovno luftiranje.

Dok smo izloženi visokoj temperaturi u zatvorenom prostoru, sluzokoža nosa se suši i nedovoljno se "provetravaju" šupljine sinusa. To pojačava zapušenost nosa, glavobolju, neprijatan osećaj u predelu sinusa, pa čak i krvarenje iz nosa. Stručnjaci ističu da visoka temperatura u sobi u kojoj spavate može da poremeti čitav bioritam organizma. Savetuje se da je najbolje po zdravlje da održavate sobnu temperaturu na oko 18 stepeni.

Inače, ako imate problema sa grejanjem u nekim prostorijama, proverite da li topla voda dolazi do radijatora, a on uprkos tome ostaje hladan. U tom slučaju, verovatno da treba da ispustite višak vazduha iz njega, što se naziva “odzračivanje radijatora". 

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gde podešavate nivo toplote radijatora. Ako je tako, okrenite ventil na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično, kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.

Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh a potom vazduh pomešan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. 

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, a ako ne postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem ili kleštima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje. 

Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za "odzračivanje". Ukoliko ova igla "zapekne", onda ni odzračivanje neće biti moguće - igla treba da se horizontalno pomera napred-nazad. Ako treba da je "razradite", skinite plastičnu kapu sa ventila i naprskajte iglicu nekim sredstvom za skidanje rđe i podmazivanje, pa malo kuckajte , dok ne počne normalno da se kreće napred-nazad.

Izvor: Lepa&Srećna