Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKRIJTE DA LI IMATE NEDOSTATAK GVOŽĐA: Anemija ima jasne signale, naučite da sami slušate svoj organizam

Prsti, boja kože, dužina daha, samo su neki od simptoma anemije, a šta to predstavlja za naš organizam i koliko je štetno dokazuju brojne studije.

 Screenshot_4 (4).jpg Izvor: Screenshot / Youtube / HomeVeda Nutrition

Najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi je anemija ili malokrvnost. Procenjuje se da ona pogađa skoro trećinu populacije, a u većem riziku su deca, žene i osobe sa hroničnim bolestima.

Možda će vas zanimati

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem. Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po bledoj koži.

Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste. Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije