Bol u nogama, nalik na išijas, pa onda jak bol u leđima od kojeg nije mogla ni da se pomeri, bili su znaci da Nastasja Nedimović ima ozbiljan zdravstveni problem.

Bivša sportistkinja, majka male ćerke i, u tom trenutku, trudna s drugom bebom, bila je hitno smeštena u bolnicu. Lekari joj nisu rekli dijagnozu koju su postavili nakon punkcije - karcinom koštane srži. Jedni što su saopštili Nastasji koja u tom trenutku ima 27 godina bilo je da će je poroditi carskim rezom čim uđe u osmi mesec trudnoće. Nisu joj rekli da ima rak.

Dijagnoza multipli mijelom saopštena joj je pošto je rodila sina Vuka, ispričala je mlada mama u emisiji TV Ordinacija. On je odmah prebačen u dečju bolnicu, a Nastasja počela da prima hemioterapije. Bebu je viđala samo putem kamere, o ćerkici kod kuće su brinule majka i svekrva.

Od uspostavljanja dijagnoze, u decembru 2016. prošla je kroz pet ciklusa hemioterapije za pola godine, da bi je jula 2017. godine pozvali da urade transplantaciju koštane srži.

"To je 'samo' infuzija pročišćenih tvojih ćelija koje ti primaš u venu, i to je najlakši deo bio, a kasnije je krenula borba, jer tebi je u stvari tada imunitet ravan nuli, pa čuješ loš rezultat, pa tu padneš, pa ne možeš da ideš kući kod dece..."

Pošto je svih prethodnih meseci ležala, mišići su bili potpuno atrofirali. Morala je da ponovo nauči da sedi, hoda, šeta.

"Ja sam sebi zacrtala da ću ja izaći zdrava, da ću ja da ozdravim na kraju, ali je ceo taj proces mučan, tu prolaze meseci i meseci, kao da sam ostala 10 godina u toj bolnici i na kraju svega. Jeste sada lako pričati o tome, ali želim da ljudi znaju da sam i ja imala loše neke situacije, da sam i ja znala da zaplačem, ali smatram da ne treba dugo plakati i dugo se samosažaljevati i stalno pričati o bolesti, nego mislim da je potrebno da se fokusiramo i na neke druge stvari, da sebe zamišljamo kako smo zdravi, kako smo negde - da igramo neki sportić sa decom, eto ja sa decom, neko nema decu, ili da putuješ, da obilaziš svet."

Najviše snage su joj davala deca, kao i suprug koji je pružao nesebičnu podršku.

"Uvek mi krenu suze kad pričam o njemu. Ta podrška njegova, što zaista nema svaka žena, na žalost, je jako bitna – da nas vole i podržavaju i sa sivim tenom i bez kose i premršave, predebele, krive, kakve god da smo. On pre svega voli dušu i on veruje u meni i zna da ću se vratiti, da ću biti još lepša nego pre."

Nastasja danas redovno objavljuje savete i iskustva na svom Instagram profilu carcinom.influencer i podseća sve da je rak 'zarez' a ne 'tačka'. "Tu rečenicu obožavam, jer pokazuje da se o bolest samo malo spotakneš i guraš dalje, jer nema odustajanja", kaže ona.

Izvor: Lepa&Srećna