Kada želite da smršate i dođete u formu, uopšte nije važno koji plan zdrave ishrane odaberete, smatra stručnjak za gojaznost sa Harvarda Anđela Fitč, koja promoviše dijetu 80/20. Bez obzira da li brojite ugljene hidrate ili kalorije, ključ ove dijete je odabir rutine koje ćete se pridržavati 80 posto vremena, navodi Fitč. Ostalih 20 posto vremena? Izbacite „pravila“ kroz prozor i jedite šta god želite!

Preporučuje se korišćenje plana ishrane u paleo stilu bez potrebe za matematikom - pravite sve obroke sa nemasnim proteinima, zdravim mastima i biljnom hranom sa malo skroba. Izaberite bilo koju opciju koja vam se najviše sviđa i koja najbolje odgovara vašem životu.

Svake večeri možete konzumirati mali desert i čašu vina, ili možete da pazite šta jedete radnim danima, a da picu i grickalice ostavite za vikend. To neće usporiti gubitak težine. U stvari, verovatno će ubrzati vaš napredak.

Kako funkcioniše ova dijeta?

Veliki deo uspeha dijete 80/20 je psihološki. Britanska studija je otkrila da ukidanje hrane za kojom žudimo dovodi do dvostruko veće šanse da se prejedemo i dobijemo višak kilograma.
Stručnjaci se slažu da kada hrana izgleda oskudno, ona pokreće unutrašnji nagon da jedemo sve što nam dođe pod ruku. Jedenje 80/20 u osnovi nam omogućava da prevaziđemo mehanizam, tako da se naš struk smanjuje čak i kada jedemo hranu koja nije dijetalna.

Iznenađujuće, ali istinito: postoje čvrsti dokazi da je uživanje u 20 posto vremena odličan način za podsticanje metabolizma, deluje tako što zbunjuje vaše telo i na taj način ubrzava metabolizam.

Da biste koristili ovaj trend mršavljenja, sve što treba da uradite je da napravite pametan izbor za oko osam obroka od 10. Koristite bilo koji zdrav pristup koji volite. Držite se tri obroka i jedne užine, i trudite se da sve bude napravljeno od neprerađene hrane u umerenim porcijama. Zatim za dva od svakih 10 obroka, uživajte u onome za čim žudite, sa ciljem da odgurnete tanjir kada ste zadovoljni.

DORUČAK: Prelijte porciju integralnih vafla grčkim jogurtom i svežim voćem. Uživajte uz kafu ili čaj.

RUČAK: Zelenu salatu oplemenite bogatim sezonskim dodacima poput pečenog slatkog krompira, cvekle, sočiva, orašastih plodova i sira uz maslinovo ulje.

VEČERA: Kuvajte činiju čilija sa omiljenim sastojcima, uključujući puno povrća i proteina iz nemasnog mesa ili pasulja.

Izvor: Lepa&Srećna