Karcinompankreasa je opaka bolest koja često u ranom stadijumu ne daje skoro nikakve simptome, a istraživanja otkrivaju koje najviše ugrožen od ovog smrtonosnog oboljenja, piše Lepa & srećna.

Još uvek nije precizno utvrđeno šta tačno prozrokuje karcinompankreasa, ali postoji niz rizičnih faktora koji mogu da budu okidač za ovo oboljenje. Uglavnom je jedan od glavnih faktora hronični pankreatitis, odnosno zapaljenje pankreasa. Osobe koje boluju od dijabetesa su takođe ugrožene, kao i oni koji imaju genetsku predispoziciju za karcinom. 

Faktori rizika su i pušenje, gojaznost i starost, pa se rakpankreasa uglavnom dijagnostifikuje kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci ističu da svaki čovek može da utiče na prevenciju i smanjenje rizika, a najbolji početak je prestanak pušenja i skidanje viška kilograma. Takođe, preporučuje se da svakodnevna ishrana bude bogata voćem, povrćem i žitaricama od celog zrna.

PROČITAJTE JOŠ:

OVE POJAVE NA TELU UKAZUJU NA RAK PANKREASA

OVA HRANA SPREČAVA POJAVU KARCINOMA KOŽE

TURSKA GLIMICA JE ZBOG NJEGA PROŠLA PAKAO - OVO JE ISTINA O ČUDESNOJ SUDBINI LEPE TURKINJE

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE: evo zašto hitno morate kod lekara ako vas boli grlo

Stručnjaci otkrivaju da bol u grlu koji ne prestaje nakon tri nedelje može da bude simptom za karcinom štitne žlezde, piše Lepa & Srećna

Karcinom štitne žlezde uglavnom se javlja kod osoba u dobu od 30 do 60 godina, a žene češće obole od ove bolesti nego muškarci. Štitna žlezda (tiroida) reguliše proces kako naše telo koristi energiju i njeno pravilno funkcionisanje je neophodne za zdravlje celog organizma, a kada njene ćelije počinju abnormalno da rastu, dolazi do oboljenja.

Jedan od glavnih simptoma raka štitne žlezde jeste bol u grlu koji traje dugo i ne može da se zaleči. Takođe, izraslina (kuglica) na vratu koja može biti bolna, vremenom se povećava i možete da je pomerate prstima.  Drugi simptomi raka štitne žlezde su otečene žlezde na vratu, bol u vratu, otežano gutanje i disanje, mutacija glasa duže od tri nedelje i dijareja. Ako imate ove simptome, što pre idite kod lekara kako biste uradili detaljne analize i proverili zdravlje tiroide.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

OVO SU ZNAKOVI DA BUBREZI OTKAZUJU

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK PLUĆA