Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NASTAJE I KAKO SE LEČI KARCINOM PANKREASA: sve što treba da znate o zdravlju i bolesti gušterače (SAVETI)

Zdravlje pankreasa je neophodno za funkcionisanje organizma, a evo kako da prepoznate, lečite i sprečite bolest pankreasa!

  Izvor: Foto: Profimedia

Poput svakog organa, i pankreas, odnosno gušterača, ima značajnu ulogu za održavanje zdravlja organizma. I kao svaki drugi organ podložna je određenim bolestima, od kojih neke u ogromnom procentu dovode do smrtnog ishoda

PROČITAJTE JOŠ: OVE POJAVE NA TELU UKAZUJU NA RAK PANKREASA: evo koje simptome nikako ne smete da ignorišete

Šta je, zapravo, pankreas, kakve funkcije obavlja i zašto oboleva objašnjava hirurg prof. dr Srbislav Knežević, iz Klinike za digestivnu hirurgiju (Prva hirurška) Kliničkog centra Srbije.

- Pankreas, odnosno gušterača, pripada vitalnim organima bez kojih se ne može. Nalazi se u gornjem delu trbuha iza trbušne maramice i naleže na kičmeni stub u nivou prvog lumbalnog (krsnog) pršljena. Podeljen je na tri dela - glavu, telo i rep. U predelu glave pankreasa nalazi se glavni žučni vod koji odvodi žuč iz jetre i spaja se sa glavnim izvodnim kanalom pankreasa u zidu dvanaestopalačnog creva

Koja je funkcija pankreasa?

- Kao jedna od najvažnijih žlezda ljudskog organizma gušterača se sastoji od dva funkcionalna dela, egzokrinog i endokrinog. Egzokrini deo koji čine takozvane acinusne ćelije, zadužen je za lučenje bistrog, alkalnog soka, bogatog želudačnim enzimima (amilaza, lipaza, proteaza). Ovi enzimi neophodni su za varenje hranljivih materija - belančevina, ugljenih hidrata i masti. Da bi u ovom delu sve funkcionisalo u savršenom redu treba da se dnevno izluči litar i po pankreasnog soka. Sa druge strane, endokrina funkcija odnosi se na rad Langerhansovih ostrvaca, koja u krv luče hormone insulin, glukagon, somatostatin i pankreasni polipeptid. 

Šta može da poremeti normalan rad ove žlezde?

- Upalni i maligni procesi. Upalni procesi mogu biti akutne i hronične prirode. Akutna upala, odnosno akutni pankreatitis, obično nastaje zbog oboljenja žučnih puteva i žučne kese, sa prisutnom kalkulozom, odnosno kamenčićima. Alkoholizam je drugi važan uzrok nastanka ovog oboljenja, kada zbog velike količine alkohola dolazi do samosvarivanja pankreasa, jer se aktivirani enzimi za varenje, umesto u želucu, luče u pankreasu. Ne treba zaboraviti ni masnu hranu i druge loše životne navike kao agresivce koji uništavaju gušteraču. Kod akutnog pankreatitisa oboleli oseća potmuli bol u gornjim delovima trbuha ispod desnog rebarnog luka i grudne kosti, ali i u krsnom delu leđa. Posle izvesnog vremena počinje da povraća, a bolovi postaju sve intenzivniji. Međutim, na sreću, čak 70 do 80 odsto obolelih ima lakši tip pankreatitisa koji može da se izleči od sedam do deset dana. Da bi uspeh bio potpun, pacijent mora apsolutno da prestane da konzumira alkohol, jer su osobe sklone alkoholu primarni deo populacije koja najčešće oboleva. Bolest, inače, može jednostavno da se dijagnostikuje, osim kliničkog pregleda na raspolaganju su ultrazvuk ili skener, pomoću kojih precizno može da se proceni težina bolesti. 

Muška populacija više je ugrožena, i to naročito između 30. i 50. godine, kada se alkohol najviše i konzumira. Međutim, u priličnoj meri zastupljene su i žene, o čemu takođe treba povesti računa. Suština je da konzumenti alkohola treba da znaju da nije važna vrsta alkohola već količina. To znači da dnevno unošenje od 50 do 150 mililitara etanola apsolutno može da ugrozi pankreas u periodu od dve do tri godine.

Postoji li trenutak kada se zna da je oboleli izlečen?

- U trenutku kada prestanu bolovi može se reći da je pacijent izlečen. Ali ako je do pankreatitisa dovela kalkuloza žučnih puteva, ne primenjuje se konzervativno lečenje, već hirurško, radi uklanjanja stvorenih kamenčića. Međutim, važno je da se zna da svaka upala dovodi do stvaranja ožiljaka, može da recidivira, odnosno vrati se, ili pređe u hronični oblik. Može da recidivira posle šest meseci do godinu dana, a kada se bolest nanovo konstatuje pankreas može da bude potpuno oštećen. Tada dolazi do izuzetno ozbiljnih problema, jer nastaju velika krvarenja i ugroženost ove žlezde. Za normalan rad dovoljno je da postoji petina pankreasa, ali ako se kasno reaguje situacija može da se ozbiljno iskomplikuje. 

Šta se u takvim okolnostima konkretno dešava?

- Osobe sa uništenim pankreasom vrlo često postaju dijabetičari, jer izostaje stvaranje insulina, imaju i otežano varenje. Čak kod 20 odsto obolelih stanje se komplikuje i može da se završi sa smrtnim ishodom, zbog sistemskog zahvatanja vitalnih organa srca, pluća, bubrega i nastanka opšte infekcije. Nažalost, uprkos svim ovim saznanjima, većina bolesnika dolazi zbog hroničnog bola koji se javlja jer su zahvaćeni nervni završeci u retroperitonealnom prostoru, odnosno prostoru iza trbušne maramice, kao i povećanja intrapankreasnog pritiska. U svakom slučaju, ako se akutna upala pankreasa ne leči na vreme i pređe u hronični oblik, postoji veliki rizik za nastanak karcinoma, koji ima apsolutno lošu prognozu. 

Kakva je priroda tumora pankreasa?

- Tumori egzokrinog pankreasa predstavljaju jedan od najznačajnijih zdravstvenih problema savremenog sveta. Mogu biti benigni i maligni, pri čemu su benigni znatno ređi, a njihovo izlečenje postiže se operativnim putem. Međutim, zabrinjavajući je podatak da su maligni tumori egzokrinog dela peti vodeći uzrok smrti. Češće se javljaju kod muškaraca, a najčešće između 60. i 80. godine života.

Kliknite OVDE da pročitate sve o tumoru pankreasa! 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije