Depresija je česta, a vrlo ozbiljna bolest koja može da ima različite simptome u zavisnosti od toga koliko je težak njen stepen.

Kod blažih oblika, osobe se žale na osećaj tuge i ljutnje, kao i nervozu, razdražljivost i umor koji ih prate nedeljama. Takva depresija je neprijatna je utiče na naš svakodnevni život kao i na odnose sa ljudima.

Međutim, kod težih oblika, depresija ima i teže simptome kao što su značajno smanjenje telesne težine i gubitak apetita, teškoće sa spavanjem, kao i često pomišljanje na smrt ili samoubistvo. Takvi oblici depresije mogu da parališu osobu pa se ona izoluje od drugih i teško joj je čak i da ustane iz kreveta ili izađe iz kuće.

Uz jaku razdražljivost, javljaju se česte slutnje da će se nešto loše dogoditi, a u vrlo ozbiljnim slučajevima i psihotični simptomi poput halucinacija ili sumanutih ideja. Takvi simptomi, kao i nesposobnost da osoba brine o sebi, stara se o svom jelu, kupanju ili porodičnim obavezama, znak su da se treba javiti lekaru. Važno je znati da se i teška depresija uspešno leči.

Izvor: Lepa&Srećna