Prelaz između dva godišnja doba je izuzetno prijatan kad nam dolazi proleće - ispunjavaju nas nada, radost, spremnost na nove poduhvate. Međutim, kad iz leta treba da pređemo u jesen, osećamo često kako nas hvata neka strepnja, pa čak i strah od mračnih, hladnih zimskih dana koji se bliže.

U porodičnoj atmosferi se podižu očekivanja, deca se vraćaju u školu, na poslu počinju novi projekti, a stižu i uvećani troškovi koji tanje kućni budžet.

Ako osećate da vam raspoloženje opada, da vas sve češće obuzima osećaj brige, sprečite jesenju depresiju na vreme. Biće dovoljno da odvojite samo petnaestak minuta dnevno.

Zapišite na jednom papiru kakva vas neprijatna osećanja obuzimaju - primera radi, "baš mi smeta što tako rano pada mrak" ili "opet se vraćamo u jakne, nema više letnjih haljinica". Nemojte puno da razmišljate niti da se vraćate i prepravljate rečenice, neće to niko drugi čitati osim vas.

Ostavite ih da "prenoće", pa sutradan pročitajte ponovo ono što ste zapisali i kritički razmislite o tome koliko su ovo zaista problemi. Podsetite se i da li vas neke uspomene vežu za ono što ste napisali. Možda iz detinjstva? Zapišite pored svake rečenice ono što biste rekli svom detetu da vam se tako požali - na primer - "nema haljinica, ali sad ćemo da napravimo nove modne kombinacije za jesen". Ili "rano pada mrak, ali sad ćemo da ukrasimo kuću novim lampama".

Praktikujte ovo nekoliko dana i videćete da će vam se uskoro probuditi osećaj zadovoljstva što ulazite u novo godišnje doba i da će vam jesen početi sa manje teskobe i depresije.

Izvor: Lepa&Srećna