Ne treba čovek da bude baštovan da bi znao da su divne, zelene biljke savršeno sredstvo da ulepšaju kuću ali i da podignu raspoloženje. Međutim, neko cveće zaista ima i naučno dokazane sposobnosti da nas umire i deluju kao neka vrsta prirodnog antidepresiva.

1. Lavanda

Na prvom mestu je, naravno, lavanda, čije etarsko ulje pomaže kod glavobolje, depresije i nesanice. Ne samo da ova divna mediteranska cvetnica umiruje živce, već može čak i da olakša najteže bolove - one porođajne! Miris lavande može da spusti broj otkucaja srca u minuti ako se nađemo u nekoj izuzetno stresnoj situaciji.

2. Aloja vera

Egipćani su je zvali "biljkom besmrtnosti", pa su je tradicionalno postavljali iznad ulaza u kuću kako bi odagnali "zle duhove". Naučnici kažu da ona može da upije neke karcinogene iz vazduha, tako ih prečišćavajući. Uz nju je dobro spavati, a u eksperimentima sa miševima dokazano je i da može da poboljša pamćenje.

3. Bršljan

I ova puzavica je dobar prečišćavač vazduha, u NASI su ga klasifikovali kao broj 1 za te svrhe. Može da ukloni smog, ali i duvanski dim, ne traži mnogo nege - tek malo vode i malo dnevne svetlosti.

4. Bosiljak

Verovatno nema čoveka koji ne voli miris bosiljka, a sigurno nema ljubitelja italijanske hrane koji može da zamisli picu ili špagete bez ovog začina. Za miris je zaslužna organska materija linalul, vrlo često korišćena u aromaterapiji. Što se tiče naučnih istraživanja, najpoznatije je ono koje su Japanci izveli na laboratorijskim pacovima, u kojem su otkrili da linalul smanjuje "divljanje" gena u ekstremno stresnim situacijama.

5. Spatifilum

Ova divna zelena biljka sa egzotičnim belim cvetovima sigurno oplemenjuje prostor, ali da li ste znali da može da ukloni i spore buđi iz vazduha? On praktično radi kao prečišćavač vazduha - najorganskiji i sigurno najlepši koji možete da nabavite.

Izvor: Lepa&Srećna