Kafa je jedan od najomiljenih napitaka u Srbiji, a pijemo je u raznim prilikama - od prve jutarnje, uz koju se budimo, preko one "razgovoruše" za ćaskanje pa sve do "sikteruše" koja označava kraj druženja.

Od davnina je bio je običaj da se uz kafu služi i ratluk, kocka šećera ili orah, ali se on vremenom izgubio. Međutim, smatra se nepisanim pravilom da, kad poslužite kafu, uz šoljicu donesete gostu i čašu vode. Da li treba piti vodu pre ili posle kafe? Ili pijuckati malo jedno pa drugo?

Znalci tvrde da je najpravilnije prvo popiti bar malo vode, kako bi se usta isprala od svega što ste eventualno prethodno jeli ili pili. Time se nepca "osveže" i pripreme za uživanje u crnom napitku. Takođe nije uobičajeno da se piju naizmenično voda i kafa osim ako to nije vaš uobičajeni jutarnji ritual kod kuće ili na poslu, kad pijete "dugačku" kafu iz velike šolje.

Kad ste u gostima i poslužena vam je obična, mala kafa, voda se obavezno pije pre nje. Jedini izuzetak je ako vam se kafa nije svidela, pa želite da što pre eliminišete njen ukus. U tom slučaju, voda se pije posle kafe. Prema tome, vodite računa da neoprezno ne uvredite domaćicu - ako baš morate da popijete vodu posle kafe, učinite to tako da ona ne primeti ili nađite neki sitan izgovor.

Izvor: Lepa&Srećna