Ako vam dete provodi mnogo vremena uz društvene mreže na telefonu, najverovatnije je na Tiktoku.

Roditelji imaju novi razlog za zabrinutost, jer se pojavio sindrom tikova koji se širi među decom kao zaraza. Tikovi su, da podsetimo, nagli trzaji glave, ruku i nogu, pa i celog tela, koji mogu biti povezani u čitavu seriju nevoljnih pokreta.

Događa se da dete naglo skoči, savije se, iskrivi, a javljaju se i glasovni tikovi - naglo nakašljavanje ili izvikivanje pojedinih reči. Porast broja dece kod kojih se javljaju tikovi uočen je, zasad, u Velikoj Britaniji, SAD i Kanadi. Lekari kažu da su njihovi mladi pacijenti često gledali video klipove influensera koji pate od Turetovog sindroma.

@epicgamergirlx3

bruh keeping up with work is so hard ##tics##tourettes (good content starting tomorrow bubs <3 )

original sound - tallulah belle

To je neurološko izmenjeno stanje koje utiče na mozak i nervni sistem, a karakterišu ga nevoljni pokreti, trzaji, razni zvuci, kao i izvikivanje glasnih psovki u serijama. Na TikToku postoji haštag kojim se obeležavaju video klipovi sa takvim sadržajem #tourettes, a broj njihovih pregleda enormno raste.

"Nagli porast broja tinejdžerki kod kojih se javljaju tikovi za nas je jasan pokazatelj da društvene mreže izazivaju i fizičku i psihičku zavisnost", tvrdi Martin Preston, iz jedne britanske ustanove za zavisnike. To je mnogima teško da shvate, ali kao i kod drugih zavisnosti (na primer, alkohola), prvi korak lečenja je da prihvatimo da ona postoji.

"Kad god osoba vidi neki komentar ili lajk na svom društvenom profilu dolazi do navale dopamina u organizmu", objašnjava Preston. "Ovo zadovoljstvo izaziva vremenom zavisnost, pa se osoba neprekidno vraća izvoru zadovoljstva."

Izvor: Lepa&Srećna