TikTok je najnovija i, trenutno, najpopularnija društvena mreža za mlade. Izazovi na njoj razlog su sve veće zabrinutosti jer je poslednji - "Blekaut" (eng. zatamnjenje, figurativno nesvestica) - već doveo do gubitka mladih života.

Da podsetimo, snimajući se za TikTok, nesrećne žrtve su pokušavale da gušenjem dovedu sebe do nesvesti a izazvale su smrt.

Za početak, samo istorija u dve rečenice: ova društvena mreža začeta je u Kini 2017. godine, a članovima je bilo dozvoljeno da koriste po 15 sekundi tuđe muzike da naprave svoj video. Počelo je, dakle, sa karaoke pevanjem, a završilo se sa temama i rečnikom koji uopšte nisu za decu.

Danas je koriste i najveće zvezde i ima oko milijardu korisnika. Dostupan je u 150 zemalja.

TikTok stalno podseća da niko mlađi od 13 godina ne treba postavlja ovu aplikaciju na svoj telefon, ali nema nikakve mogućnosti da se proveri uzrast korisnika. Od kako je došlo do tragičnih slučajeva, u mnogim zemljama se razmatra mogućnost zabrane ove mreže za decu. U velikoj opasnosti su i tinejdžeri, a roditelji širom sveta se pitaju - zašto mladi toliko vole TikTok?

1. Ovo je mesto bez roditelja.

Najveću grešku koju roditelji mogu da naprave jeste da - ne znaju gde su im deca. Ako odbijate sve nove tehnologije, ne uspevate da uhvatite korak bar malo sa novim trendovima, znajte da je na Internetu to skoro isto kao da ste ih pustili same na ulicu u nepoznatom gradu. Ako vam je dete na TikToku, morate ga upoznati.

2. Ovde nema nadzora odraslih.

Ko više voli da se "glupira" od dece i tinejdžera bez nadzora? Naročito ako to može da traje "samo 15 sekundi" a ništa se "ne dešava u realnom svetu". Dok sedi iza vas u kolima i zabavlja se svojim mobilnim telefonom, dete je izloženo uticajima o kojima vi - vrlo verovatno - znate veoma malo. Da li znate da na TikToku postoje podešavanja koja mogu da utiču na to kako vaše dete koristi ovu aplikaciju? Možete da uspostavite kontrolu, kao i da stepen te kontrole dogovorite sa detetom i menjate ga po potrebi.

3. Slava i popularnost se mogu steći "za 15 sekundi".

Da, figurativno rečeno, slava se stiče za 15 sekundi ako video koji je dete objavilo postane "viralan", odnosno raširi se toliko brzo da ga prenesu hiljade ljudi. Međutim, dete ne shvata da ta slava može isto tako da, preko noći, nestane kao i da ni njen dolazak niti odlazak ne treba shvatiti ozbiljno. Roditelji moraju objasniti detetu i uveriti ga - ne teorijski - već intimno, na nivou najdubljih uverenja - da njegova vrednost ne zavisi od lajkova i dislajkova, pozdrava preko Fejsbuka, Instagrama i TikToka - već da su njegova porodica i drugari u realnom pravo izvorište iskrene ljubavi.

To nije nešto što se postiže preko noći, niti za 15 sekundi, već u to i roditelji i svi odrasli moraju uložiti dovoljno vremena, da bi razumeli ono što deci treba i zašto ih privlače nove društvene mreže i aplikacije.

Izvor: Lepa&Srećna