Izazovi TikToka postaju sve jeziviji! Nova igra teče ovako - auto staje pred pešačkim prelazom jer mu je na semaforu crveno. Za pešake gori zeleno svetlo, a tik uz pešački prelaz stoji par maloletnika.

U trenutku kada se pali crveno svetlo za pešake, taman kada kreće žuto pa zeleno za vozače, jedno dete istrčava na zebru, uradi par sklekova i otrči. Njegovo društvo to snima i ponosno kači na Tik Tok - imaju materijal za novi izazov. Druga varijanta izazova je da dete legne na ulicu dok automobil ide ka njemu.

Kada vozač vidi dete i krene da koči, dete i dalje leži - sve tok se auto opasno ne približi. Tek tad ustaje i otrči. To je ukratko scenario za #ghostingchallenge koji je započet u Americi krajem prošle godine. Nekoliko dece završilo je u hitnoj pomoći jer vozači nisu stigli da prikoče na vreme. Ovaj izazov u međuvremenu proširio se svetom, a stigao je i na Balkan.

U razgovoru s učenicima došlo je do saznanja kako postoji nova igra koja se širi među učenicima - objavili su na stranicama škole.

- Ona se sastoji od izazova da učenik legne posred ulice sve dok se automobil ne primakne blizu, a onda se brzo moraju izmaknuti. Učenici su potvrdili da među njima postoje oni koji se tako igraju! - napisali su iz stručne službe škole. Dodaju da je opisani izazov potekao s društvene mreže TikTok koju pojedini učenici koriste i aktivni su na njoj.

- Molimo vas da obratite pažnju na sadržaj koji je dostupan deci, pogotovo kada su u pitanju opasne aktivnosti poput navedene. Takođe, svakako bi trebalo ograničiti pristup društvenim mrežama i nadzirati njihove aktivnosti - apelovali su na roditelje iz škole.

Svedočanstvo jedne majke koja je imala nesreću da dok vozi učestvuje upravo u tom izazovu opisuje kako to izgleda:

Videla sam upozorenje škole na netu i pretrnula - to se meni dogodilo pre oko dva meseca, ali u drugom delu Zagreba. Vozila sam i videla dve devojčice i dečka, rekla bih oko 15-16 godina, kako čekaju da se njima upali zeleno svetlo za pešake. Taman da prođem autom preko pešačkog, kad se odjednom dečak zaleteo meni ispred auta, u sekundi se bacio na pod i napravio sklek, a već drugi tren bacio se svom snagom na pločnik - posvedočila je čitateljka, koja kaže da je jedva uspela da dalje odveze auto od šoka.

 Izvor: 24.hr