O uticaju Meseca i lunarnih faza na ljudsko zdravlje i ponašanje govori se već vekovima.

Posebnu pažnju privlači pun Mesec, a mnogi se žale na takozvanu lunarnu insomniju, odnosno nesanicu tokom ove faze. Najviše njih, zapravo, ima problem noć ili dve pred sam pun Mesec, tojest, dok se on "puni". 

Mnoge moderne studije dokumentuju razne poremećaje u spavanju - ljudima u ovim danima treba više vremena da zaspu, kraće spavaju, duže vremena je potrebno da se uđe u REM fazu, a kod mnogih je onaj duboki san, tokom kojeg se najviše odmaramo, kraći za čak 30 odsto.

Brojne su teorije o uzrocima ovih poremećaja spavanja. Jedni ukazuju na mogućnost da pojačano svetlo tokom noći punog Meseca remeti naš biološki časovnik. Naime, njega hormoni "navijaju" u skladu sa količinom svetla.

Drugi smatraju da ovo ne može biti uzrok jer i najsvetliji Mesec može dati samo sedam odsto sunčeve svetlosti, što je dosta nizak intenzitet. Mnogi od nas su izloženi daleko većoj količini veštačke svetlosti tokom noći. Takođe, kontrolne studije su pokazale da poremećaje spavanja osete čak i oni koji tokom noći punog Meseca prekinu sve izvore svetla.

Neke teorije govore o mogućem gravitacionom ili elektromagnetnom dejstvu Meseca na spavanje, ali ni one nisu dovoljno potkrepljene.

Međutim, kakav god da je razlog, za nas je najvažnije da održimo dobar san tokom svih lunarnih faza. Za to je potrebno održavati dobru "higijenu spavanja". To znači da praktikujete redovan odlazak na spavanje (uvek u isto ili slično vreme) i to u zamračenoj sobi, kao i da ograničite kofein, ne samo u kafi već i u bezalkoholnim pićima. Kod osetljivih osoba, savetuje se da prestanu sa konzumacijom ovih napitaka šest časova pre odlaska na spavanje.

Takođe, ograničite i korišćenje uređaja sa plavim svetlom - računara, tableta i mobilnih telefona. Neka prostorija u kojoj spavate bude provetrena, a većina lekara savetuje da temperatura u njoj bude između 16 i 20 C stepeni.

Izvor: Lepa&Srećna