Već svi dobro znamo da samo jedna jabuka dnevno doprinosi boljem zdravlju. Ova voćka ima i do 40 odsto vitamina C, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten, takođe i minerale kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe.

Bogata je polifenolima - biljnim jedinjenjima koja imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Ipak, manje je poznato da pečene jabuke imaju brojne pozitivne uticaje na zdravlje.

Kako su pokazala brojna istraživanja, pečene jabuke uklanjaju loš holesterol iz krvi, a takođe pomažu u kombinovanju slobodnih radikala jer sadrže mnogo pektina. Jabuke spremljene na ovaj način odličan su lek protiv bolova u grlu i promuklosti, a pomažu i kod regulisanja crevne flore. Bitno je da ne budu vrele kada ih konzumirate već umereno tople.

Prilikom kupovine pokušajte da izaberete one jabuke koje prilikom sečenja brzo potamne. Prvo ih dobro operite u vodi,a onda ih uzdubite kako bi lakše izvadili semenke. Najjednostavniji recept je da sipate malu količinu vode na pleh za pečenje i nežno poređati jabuke. Pre toga jabuke malo navlažite vodom i unutra dodajte malo šećera. Pečenje ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta. 

Izvor: Lepa&Srećna