Žene uglavnom prepoznaju hormonske promene po karakterističnim oscilacijama raspoloženja pred menstruaciju, ali je uticaj hormonskog ciklusa daleko veći. Nivo estrogena, progesterona i testosterona utiče na našu izdržljivost i doživljaj bola, doprinosi da manje ili više osećamo glad, da budemo manje ili više kreativni, a od hormona zavisi i otpornost našeg organizma.

Od 1. do 5. dana: Menstruacija

+ U ovoj fazi počinje lučenje estrogena i testosterona. Posledica: Pozitivnije gledamo na svet i raspoloženje nam se popravlja. Samopouzdanje raste, pa je ovo idealno vreme za važne razgovore, uspostavljanje novih kontakata i izlaske.

+ Ako budete vodili računa o zdravoj ishrani, u ovoj fazi ćete imati manje napada gladi nego obično. Nivo progesterona je i dalje nizak, a istraživanja su pokazala da na početku ciklusa žene jedu u proseku 12 odsto manje nego inače.

- Neke žene se osećaju iscrpljeno. Usled krvarenja moguć je blagi nedostatak gvožđa, pa se preporučuje konzumiranje posnog mesa, jaja, mahunarki i vitamina C (npr. kivi).

- Imunitet je sada nešto slabiji, što znači da postoji opasnost od prehlade. Zato provodite što više vremena na svežem vazduhu i često pauzirajte u radu.

Od 6. do 12. dana: Raste nivo estrogena i testosterona

+ Sada je pravi trenutak za pregled dojki, bilo da ga obavljate sami ili kod lekara. Tkivo je sada izuzetno meko, pa je osetljivost na bol manja.

13. dan: Luči se najviše estrogena

+ Mozak sada radi punom parom. Što više estrogena i testosterona ima u krvi, to bolje funkcionišu moždane ćelije. U ovoj fazi ciklusa žene izuzetno brzo rasuđuju, veoma su kreativne i poboljšava im se sposobnost reagovanja. Izaberite ovaj period za važne razgovore na poslu, za učenje ili upražnjavane omiljenog hobija.

+ Neposredno pred ovulaciju žene deluju privlačnije na muškarce, idealno je vreme za ljubav.

+ Energija i stvaralačka snaga su na najvišem nivou, pa ćete postizati odlične rezultate i u sportu.

+ Ovo je idealno vreme da prestanete da pušite, pošto estrogen ublažava neprijatne simptome odvikavanja.

14. dan: Ovulacija

+ Ovo je period kada smo najmanje osetljive na bol, pa je zato veoma pogodan za neprijatne posete stomatologu ili, recimo, za masažu ili bušenje ušiju.

+ Ovo je dan kada su žene najviše raspoložene za nežnosti i ostala ljubavna zadovoljstva.

- Rizik od povreda je tri puta veći nego ostalim danima. Ako vežbate, pazite da ne povredite kolena, jer estrogen povećava osetljivost ukrštenih ligamenata. Savet: Da biste smanjili rizik od povreda, izaberite neki manje grub sport, recimo jogu.

Od 15. do 22. dana

+ Ovo je period kada su žene najsmirenije, a sve zahvaljujući hormonu progesteronu, koji priprema telo za moguće oscilacije. Iskoristite ovo vreme da biste se bavili stvarima koje vas opuštaju ili uradili nešto što odavno odlažete, npr. da spremite kuću.

+ Sagorevanje masti u ovom periodu optimalno funkcioniše. Pošto je proizvodnja energije u telu u ovom periodu za oko 30 odsto veća, možete da se bavite sportovima izdržljivosti, kao što su brzo hodanje ili vožnja bicikla, što će vam pomoći da smršate.

Od 23. do 28. dana: Opada nivo svih hormona

- U ovom periodu organizmu je potrebno u proseku više od 200 dodatnih kalorija. Zbog toga se povećava potreba za slatkišima, masnom i slanom hranom.

- Razdražljivi ste i nervozni? Trideset odsto žena sada ima simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Nervni sistem je osetljiviji, ako imate problema (npr. na poslu), lakše ćete se iznervirati, a mučiće vas i sumorne misli.

Ženama koje pate od ovih simptoma stručnjaci savetuju da se pobrinu da depoi nervne snage budu popunjeni. Zato je neophodno pojačano unošenje vitamina B6 (npr. banane i integralni proizvodi), kalcijuma (jogurt, mleko, sir) i magnezijuma (koštunjavi plodovi, semenke bundeve i zeleno povrće). Sportovi izdržljivosti, kao što su vožnja bicikla i brzo hodanje, doprinose oslobađanju hormona sreće koji deluju protiv stresa. Šetnja ili odlazak u saunu takođe opuštaju i ublažavaju simptome PMS-a.

Tekst: CDC / M. A. 

Izvor: Blic