Alfalipoinska kiselina je antioksidant koji se prirodno stvara u ljudskom organizmu, a može se uneti i kroz hranu. Ima ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata i njihovom pretvaranju u energiju.

Jedinstvena je po tome što je rastvorljiva i u vodi i u mastima pa prodire do svakog organa i ćelije u telu.

Dok je čovek zdrav, telo poizvodi dovoljnu količinu ove kiseline. Međutim, u hrani je nema mnogo - niski procenti su u spanaću, brokoliju, krompiru, paradajzu, šargarepu i cvekli. Ima je i u crvenom mesu i iznutricama.

Uloga ovog antioksidanta je da napadne "slobodne radikale" koji nastaju pri procesu pretvaranja hrane u energiju. Primećeno je da izuzetno dobro utiče na bolje funkcionisanje nerava, naročito olakšava siptome polineuropatije kao što su trnjenje, peckanje ili grčevi u šakama i stopalima.

Zbog ovog delovanja, kao i zbog činjenice da pomaže pri oporavku od oštećenja srčanog mišića (kardiomiopatije) ili cerebralne ishemije (smanjene koncentracije kiseonika u mozgu), preporučuje se kao jedan od suplemenata pacijentima koji se oporavljaju od kovida. Kako je nedavno rekla direktorka RFZO Sanja Škodrić Radojević, gostujući u emisiji Jutro na TV Prva, upravo zato je i povećana potrošnja alfalipoinske kiseline u Srbiji. U tom slučaju, ovaj suplement treba uzimati isključivo u dogovoru sa lekarom.

Neka istraživanja pokazuju da ova kiselina pomaže i pri snižavanju triglicerida u krvi, a može se koristiti i kao dopuna terapiji protiv dijabetesa.

Izvor: Lepa&Srećna