Alfalipoinska kiselina je antioksidant koji se prirodno stvara u ljudskom organizmu, a može se uneti i kroz hranu. Ima ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata i njihovom pretvaranju u energiju.
Jedinstvena je po tome što je rastvorljiva i u vodi i u mastima pa prodire do svakog organa i ćelije u telu.
Dok je čovek zdrav, telo poizvodi dovoljnu količinu ove kiseline. Međutim, u hrani je nema mnogo - niski procenti su u spanaću, brokoliju, krompiru, paradajzu, šargarepu i cvekli. Ima je i u crvenom mesu i iznutricama.
Uloga ovog antioksidanta je da napadne "slobodne radikale" koji nastaju pri procesu pretvaranja hrane u energiju. Primećeno je da izuzetno dobro utiče na bolje funkcionisanje nerava, naročito olakšava siptome polineuropatije kao što su trnjenje, peckanje ili grčevi u šakama i stopalima.
Zbog ovog delovanja, kao i zbog činjenice da pomaže pri oporavku od oštećenja srčanog mišića (kardiomiopatije) ili cerebralne ishemije (smanjene koncentracije kiseonika u mozgu), preporučuje se kao jedan od suplemenata pacijentima koji se oporavljaju od kovida. Kako je nedavno rekla direktorka RFZO Sanja Škodrić Radojević, gostujući u emisiji Jutro na TV Prva, upravo zato je i povećana potrošnja alfalipoinske kiseline u Srbiji. U tom slučaju, ovaj suplement treba uzimati isključivo u dogovoru sa lekarom.
Neka istraživanja pokazuju da ova kiselina pomaže i pri snižavanju triglicerida u krvi, a može se koristiti i kao dopuna terapiji protiv dijabetesa.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka