Čaj obično pijemo kada smo prehlađeni, pod stresom ili pred spavanje. Ipak, ovo omiljeno piće može biti štetno ako postoje određena oboljenja, upozoravaju nutricionisti.

"Listovi čaja sadrže veliku količinu biološki aktivnih organskih jedinjenja koja mogu imati korisna svojstva, ali i brojne nuspojave“, rekla je nutricionistkinja Marina Makiša. Prema njenim rečima, konzumacija čaja može biti potencijalno štetna ako postoje bolesti digestivnog trakta, kao što je, recimo, čir na želucu. Uz povećanu kiselost, čaj može izazvati gorušicu i prekomernu iritaciju sluzokože.

 Makiša je takođe imenovala i druge bolesti kod kojih je potencijalno štetno piti čaj, a to su hipertenzija, ateroskleroza, poremećaj sna.

"Кofein koji se nalazi u čaju može izazvati glavobolje i poremećaje nervnog sistema, a jak čaj izaziva povećanje otkucaja srca", objasnila je lekarka i upozorila da je u kombinaciji s mlekom loš za osobe koje pate od intolerancije na laktozu, kao i za one koji imaju problema s radom želuca i creva.

Takođe, jedna studija u okviru koje je testirano 30 vrsta čajeva, otkrila je da svi čajevi imaju visok nivo žive, koja može da izazove probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivnim organima. Zavisno od dužine kuvanja, količina metala u čajevima bila je različita. U nekima je, osim žive, pronađen i aluminijum. Zato je prvo pravilo da čaj kuvate manje od tri minuta,a takođe, bilo bi dobro da izbegavate čajeve u kesicama i da umesto njih spremate čaj u listićima ili zrnu.

Izvor: Lepa&Srećna