O bolestima štitaste žlezde, neophodnim pregledima i dijagnostici, razgovarali smo sa prim. dr. sci.med Magdalenom Radović, specijalistom radiologije.

"Ultrazvučni pregled se ne obavlja samo kod sumnje na bolest štitaste žlezde, pri čemu uredni rezultati tiroidnih hormona ne isključuju postojanje oboljenja. Taj pregled se radi i kod sumnje na neke bolesti vrata i onih koje se ispoljavaju i povezane su s njima, na primer, kod uvećanja ili tvrdina u predelu vrata, nespecifičnih simptoma:

  • neobjašnjivo mršavljenje ili gojenje,
  • povišena temperatura bez jasnog uzroka,
  • teškoće pri govoru, disanju ili gutanju,
  • bol u grlu ili vratu.

Ultrazvučni pregled se obavlja i u slučaju nasledne predispozicije, kao postoperativna kontrola, kod bolesti koje su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološke - poremećaj u srčanom ritmu, povišen krvni pritisak, povišene vrednosti lipida u krvi), nekih hematoloških i onkoloških oboljenja, kao i sumnje na bolest paraštitastih i pljuvačnih žlezda", naglašava dr Radović.

Tiroidni nodusi

Ultrazvukom s kolor-dopler opcijom ispituje se morfologija štitaste žlezde, to jest promene u veličini, strukturi i prokrvljenosti, i eventualno postojanje nodusa (čvorova). Ovi podaci su od značaja zbog sumnje na malignitet svakog nodusa.

"Reč je o tvrdinama u tkivu žlezde, koje se uočavaju u 3-7 odsto slučajeva pri ručnom pregledu ili palpaciji, a kada se primenjuje ultrazvuk, učestalost raste i preko 50 odsto. Češći su kod žena, i u starijem životnom dobu.

Na sreću, većina tiroidnih nodusa je benigna, manje od 5 odsto je maligno", navodi naša sagovornica.

Ako se otkriju neke promene na štitastoj žlezdi, pacijent se upućuje na pregled kod endokrinologa koji procenjuje potrebu dalje dijagnostike.

"Ultrazvučni pregled obuhvata i pregled paraštitastih, submandibularnih i parotidnih pljuvačnih žlezda, postojanje limfnih čvorova, tumora različitog porekla, kao i pregled krvnih sudova vrata, njihovu morfologiju, postojanje plakova i stenoza", objašnjava dr Radović.

"Ona naglašava da je ultrazvuk neinvazivna metoda, potpuno neškodljiva i bezbolna, a pritom se može ponavljati koliko god je to potrebno, jer ne oštećuje tkivo. Može se obaviti i kod osetljivih grupa pacijenata, kao što su trudnice, dojilje i deca."

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković