Šta da jedemo? Koju hranu da izbegavamo? Kako da živimo da očuvamo ili obnovimo svoje zdravlje?

To su pitanja na koja svakodnevno, a pogotovo od početka epidemije korona virusa, tražimo odgovore a često tražimo i smernice od poznatih idola. Novak Đoković je jedan od njih a ljudi mu veruju, jer se izborio sa velikim zdravstvenim problemima i stigao do vrha svetskog sporta.

Prekretnica na tom putu je vezana za jednog srpskog lekara koji živi na Kipru, dr Igora Četojevića, nutricionistu i specijalistu za velnes. Danas je citiran u brojnim tekstovima, među kojima je i knjiga Novaka Đokovića "Servis za pobedu". Poznaju ga kao čoveka koji je svetskom teniskom šampionu pomogao da prevaziđe ograničenja uzrokovana celijakijom.

Zahvaljujući tome, ideje dr Četojevića su dospele do miliona ljudi, a Novak postao pravi promoter zdrave ishrane. Sve je počelo 2010. godine dok je gledao na televiziji kako se muči u meču sa Žo Vilfredom Congom i zaključio da naš teniser nema astmu, kako se verovalo, već se muči zbog problema sa ishranom. Ostalo je istorija.

Danas Novak ne jede šećer, već ima drugačija pravila kad želi nešto slatko, a ishrana mu se bazira na namirnicama biljnog porekla. Ne jede ni hranu koja sadrži gluten. Međutim, dr Četojević kaže da je priča o glutenu tek vrh ledenog brega. "To je samo udica za vas novinare", rekao je u intervjuu za Sajprus Mejl. "Iza toga leži čitav jedan drugi svet."

Tako Đoković navodi u svojoj knjizi da, pred svaki obrok, kratko blagoslovi hranu koja će se jesti. Ideja je da se bude svestan te hrane, da na njoj budemo zahvalni. Dr Četojević ide i dalje od toga. "Moja vežba je da svakog jutra, kad se probudim, blagoslovim sebe", kaže. On sklopi šake, poljubi prste pa njima dotakne grudi, kukove i noge. "Dobro jutro, kako ste? Šta mogu da učinim za vas, upitam. To je mala investicija vremena, svega nekoliko sekundi. Svakog jutra. Samo da budemo svesni da imamo to što nam je bog dao... imam te darove, svestan sam ih i volim ih," kaže stručnjak za energetsku medicinu.

Nakon toga sledi tuširanje hladnom i toplom vodom da bi se pokrenuo autonomni nervni sistem. "Dva minuta hladnom i dva minuta toplom vodom. To je najbolja investicija u zdravlje koju možete da uložite. Doručak je uvek kašasti sok (smuti), od voća i povrća, a doda se i malo spiruline i kondroitina za zglobove. Tu su i cimet i kurkuma.

Uvek posle toga uzmem riblje ulje. Dobre masne kiseline, omega 3", kaže dr Četojević. Ono što je još naučio Novaka je da nikad ne jede mehanički, kao i da uz jelo ne razgovara niti proverava telefon. "Telefon ne bi trebalo ni da bude na stolu", kaže on.

Izvor: Lepa&Srećna