Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO ŠTITNA ŽLEZDA UTIČE NA KOSU: Šta vi možete da uradite ako opada zbog hormona

Ima li "čarobnih" preparata koji mogu da utiču na kosu koja opada zbog tiroide?

  Izvor: Youtube / Gina Lester

Hormonalni poremećaji se često spominju kao uzrok promena na kosi i njenog proređivanja, a zapravo to nije u potpunosti opravdano. Mnoga druga stanja mogu da izazovu pojačano opadanje kose.

Možda će vas zanimati

To se dešava posle porođaja, kao i u menopauzi, što se ne mogu smatrati poremećajima već potpuno prirodnim procesima u telu žene. Svaka dlaka na telu prolazi kroz fazu rasta i fazu odmora - telogenu fazu. Tokom tog odmora ona opadne i zameni je nova dlaka.

Naglo opadanje kose - telogen effluvium - može biti uzrokovano mnogim ozbiljnim bolestima, kao što je, na primer, upala pluća ali i nekom težom operacijom. Mnogi pacijenti koji su preležali kovid 19 iskusili su ovu tegobu, ali opadanje kose ne izaziva korona virus već snažan stres kojem je organizam izložen dok se bori s bolešću.

Poremećaji u funkciji štitne žlezde mogu da dovedu do gubitka kose, bilo da je reč o hipotiroidizmu ili hipertiroidizmu. U ovom slučaju, kosa se ravnomereno proređuje, nema opadanja u "pečatima". U principu, ovo se neće desiti ako su problemi sa štitnom žlezdom blaži i nema drugih kliničkih problema, kao ni ako se poremećaj otkrije na vreme.

Neki oblici poremećaja rada tiroidne žlezde nastupe vrlo naglo, a drugi mogu da "tiho" traju mesecima ili čak godinama pre nego što budu otkriveni. Zato treba uzeti u obzir i činjenicu da kosa ima dugačak "životni ciklus" i da se može desiti da opadne posle terapije za tiroidu. Nipošto se ne sme ova posledica pripisivati lekovima, a još manje je opravdano zbog toga prekidati sa medikamentima. Naime, to će izazvati samo dodatno opadanje.

Možda će vas zanimati

Treba znati da jedna autoimuna bolest - kakav je poremećaj u radu štitne žlezde - može često ići uz druga autoimuna oboljenja, pa je takva i alopecia areata. Prvi korak je, u svakom slučaju, odlazak kod lekara koji će proceniti da li treba ispitati rad štitne žlezde ili je uzrok u nečem drugom. Podsetimo, čak i najobičniji manjak gvožđa u organizmu može izazvati pojačano opadanje kose.

Kada počnete sa lečenjem tiroide i njen rad se stabilizuje, kosa će početi ponovo da raste. Morate biti strpljivi i ne nasedajte na obećanja raznih "čarobnih" preparata.

Pažljivo tretirajte kosu, uvek samo profesionalno odobrenim preparatima. Nipošto ne izlažite kosu dodatnom stresu, blajhanju, stezanju, uplitanju. Imajte na umu da ni šamponi sa kofeinom neće pomoći. Takođe, toliko slavljeni biotin ima samo skromne rezultate kod problema s opadanjem kose pa nemojte opterećivati organizam suplementima.

Uzimajte samo ono što vam lekar prepiše a potrudite se i da uvek napravite pauzu između suplemenata i lekova za štitnu žlezdu od četiri sata.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije