Koliko god da mislite da je vama teško tokom talasa velikih vrućina, znajte da je najteže onim najmlađima, kao i starim osobama i teškim hroničnim bolesnicima. Za njih visoke temperature predstavljaju ogroman zdravstveni rizik.

Zato preduzmite sve što možete da se oni što bolje rashlađuju i pritom, naravno, vodite računa o sebi.

Izbegavajte teške fizičke aktivnosti.

Usporite, jer svako prebrzo zagrevanje smanjuje mogućnost da se telo bezbedno rashladi. Kod mnogih pacijenata pogođenih vrelim talasom pokazalo se da su ili bili predugo na vrelini ili su vežbali previše za svoje godine ili za svoje fizičko stanje.

Najveći deo dana boravite na hladnijim mestima.

Mnogi ne shvataju da to nije uvek u kući, sa zamračenim prozorima. Ako imate mogućnosti da budete napolju, potražite debelu hladovinu i mesto gde bar malo struji vetrić. Osvežavajte se hladnom vodom, ne mora to biti ni bazen ni jezero. Dovoljno je crevo za prskanje i redovno kvašenje ruku, nogu i lica.

Ne sedajte u kola bez preke potrebe

Najopasnije povećanje temperature dogodi se u automobilu kad ostavite dete "samo da skoknete do prodavnice". Verovali ili ne, crna kontrolna tabla se lako usija do više od 80C stepeni. Zato nemojte kretati nigde bez preke potrebe, naročito ako nemate klima uređaj u kolima i nipošto ne ostavljajte nikoga u automobilu kad parkirate.

Izvor: Lepa&Srećna