Nazvan "tihim ubicom" jer nema vidljivih simptoma, visok pritisak oštećuje kardiovaskularni sistem, što na duži rok može doprineti bolestima srca i bubrega i moždanom udaru, prenosi portal "Medical News Today".

Ljudi s visokim pritiskom stoga bi se trebali da se hrane zdravo, vežbaju, održavaju zdravu telesnu težinu i, naravno, da prestanu da puše.

Borovnice za dobro zdravlje

Naučnici su već sproveli brojne studije o tome koje vrste namirnica mogu unaprediti kardiovaskularno zdravlje, poput brokolija, spanaća i ribe, a ovoga su puta su se usmerili na borovnice.

Ana Rodrigez Mateos s Kraljevskog koledža u Londonu i njene kolege u studiju su uključii 40 ljudi dobrog zdravlja i nasumično ih razvrstali u dve grupe. Prva je dnevno dobila napitak koji je sadržavao 200 grama borovnica, a druga grupa je bila kontrolna.

6 prirodnih zamena za aspirin i ibuprofen

Kako bi se ispitao učinak borovnica, učesnicima istraživanja izmeren je krvni pritisak i meren je promer brahijalne arterije (FMD), standardni indikator kardiovaskularnog rizika jer pokazuje koliko se ona širi pri snažnijem protoku krvi.

Konzumacija 100 grama borovnica dvaput dnevno kroz mesec dana smanjuje sistolički pritisak ekvivalentno učinku antihipertenzivnih lekova, rezultati su studije objavljene u časopisu "The Journals of Gerontology".

Naučnici su primetili pozitivan učinak napitka od borovnica već nakon dva sata, odnosno poboljšanje endotelne funkcije arterije.

Deluje kao lekovi?

Endotel je vrsta membrane u srcu i krvnim sudovima. Sastoji se od ćelija koje pomažu kontroli širenja i stezanja arterija i ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Borovnice sadrže brojne polifenole, među kojima i antioksidanse antocijanine kojima uz plave pigmente istraživači pripisuju ovaj povoljan učinak na vaskularni sistem u smislu poboljšanja endotelijalne funkcije već nakon dve nedelje konzumacije borovnica.

Nakon što su mesec dana pili napitak od 200 grama borovnica, učesnicima istraživanja pritisak se u proseku snizio za pet milimetara živinog stuba. Takav se rezultat obično ostvaruje lekovima.

Kada bi se ovakve promene u funkciji krvnih sudova nakon konzumiranja borovnica primenile na ceo život pojedinaca, njihov rizik od kardiovaskularnih bolesti bio bi za 20 posto niži, rekla je Ana Rodrigez Mateos.

Izvor: Espreso.rs / Ordinacija.hr