Stručnjaci ističu da visok krvni pritisak može da se obara promenom režima ishrane, a malo ko zna da je ova namirnica vrlo uspešna u borbi protiv hipertenzije, piše Lepa & srećna.

Istraživanja dokazuju da ako jedete manje soli, šećera i zasićenih masti i redovno vežbate možete značajno smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska. Međutim, stručnjaci ističu da šaka čia semenki dnevno može da obori pritisak i smanji rizik od srčanog udara. Čia semenke su bogate proteinima, omega 3 masnim kiselinama, mineralima, a najvažnije je što sadrže antoksidant polifenol koji ima neverovatno dejstvo na isceljenje celog tela. 

Takođe, ove semenke sadrže vlakna, lignin, magnezijum, kalcijum i kalijum. Istraživanja dokazuju da se pritisak značajno snizio kod pacijenata koji su svakog dana konzumirali brašno od čia semenki tokom 12 nedelja. Brašno od čia semena pravi se tako što seme sameljete u blenderu ili mlinu za kafu. Čia semenke možete da dodate u kolače, palačinke, različita peciva i smutije. Dnevno ne treba da unesete više od 25 grama čia semenki (malo manje od dve kašike) u suprotnom, možete osetiti mučninu i nadutost.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

TEST ZA 6 SEKUNDI OTKRIVA KOLIKO ĆETE ŽIVETI

ŠTA OSMEH GOVORI O ZDRAVLJU VAŠEG ORGANIZMA: evo kako zubar može da vam spase život

Način na koji se smejete govori puno o vašem temperamentu, ali i o zdravlju celog organizma, piše Lepa & srećna.

Nemojte da idete kod zubara samo kada vas zabole zubi ili vam se ne dopada njihov izgled, već radi kontrole celokupnog zdravlja. Medicinska istraživanja dokazuju da pregled kod stomatologa može da otkrije bolesti različitih organa. Tako je, na primer, krvarenje desni jedan od simptoma za dijabetes tipa 2 ili znak koji upozorava na mogućnost srčanog udara

Pojačano krvarenje desni ukazuje da u telu postoji opasna upala, a često je simtom i za poremećaj u funkcionisanju creva. Takođe, škripanje zubima je znak da imate probleme sa spavanjem, bol u vilici, glavobolju, a mnogi pacijenti koji boluju od depresije, anksioznosti, nadutosti i sindroma nervoznih creva su takođe imali ovaj simptom. Zato kod zubara idite preventivno, a ne samo kada vas na to bol podseti.

PROČITAJTE JOŠ:

HIT MODNE KOMBINACIJE JELISAVETE ORAŠANIN (FOTO)

NAJLEPŠE CRNE HALJINE KOJE DOBRO STOJE SVAKOJ ŽENI

NAPRAVITE NAJLEPŠU KORPU ZA USKRŠNJA JAJA (VIDEO)