Vest da se pojavio novi soj korona virusa je odjeknuo kao bomba, a mnogo ljudi se uplašilo za svoje zdravlje. Bura u javnosti se digla, a britanski naučnici su objasnili da postoji minimalna razlika u delta soju i običnom korona virusu.

Dr Milanko Šekler potvrđuje da je delta soj zarazniji, ali kaže da taj kovid nije smrtonosniji. Simptom je i ovde glavobolja, pacijenti se žale da im je suvo grlo ali ne gube čulo mirisa i ukusa. Kod starijih može doći do obilnog lučenja sekreta iz nosa.

"Delta soj otkriven je u Indiji. Izgleda da je zarazniji. To je način na koji ovaj virus deluje. Prva mutacija bila je takozvana D614G, koja se proširila Evropom, Sjedinjenim Državama, taj je ubio stotine hiljada ljudi, barem u našim zemljama. I sada je zamenjen, drugom varijantom, alfa varijantom. Sada je ovo treća varijanta, koja ima veliki uticaj, delta soj. Ali to je cilj ovog virusa. Cilj virusa je da stvara sojeve koji su zarazniji, kaže dr Pol Ofit.

Ono što sve zanima jeste da ovaj soj nije smrtonosniji od običnog, kao i da su dovoljne dve doze vakcine kako bi se organizam zaštitio od njega. Pored toga delta soj više zahvata decu, a sve to ne zbog toga što su ona sklonija zarazi, već zato što je on zarazniji, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Lepa&Srećna