Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VAS MUČE BOLOVI U STOMAKU, EVO KOJI PROBIOTIK DA UZIMATE: srpski lekar objašnjava kako da prepoznamo dobar probiotik (SAVETI + GASTROENTEROLOG)

Saznajte koji je značaj probiotika, zašto je važan pravilan izbor leka i kada ga treba uzimati.

  Izvor: Foto: Profimedia

Bilo da ih unosimo putem ishrane ili preko probiotskih preparata, svesni smo uticaja koji probiotici imaju na naše celokupno zdravlje.

Poslednjih godina zdravlje stomaka nam je postalo prioritet. Sve se više ljudi okreće probioticima.

Svako ko je ikada pokušao da kupi neki probiotik našao se u nedoumici. Kao da preko 90 registrovanih probiotskih preparata na našem tržištu nije previše, nego sami treba da odlučimo i koliko miliona živih mikroorganizama treba da uzimamo i da li su baš ovi mikroorganizmi oni koje su nama potrebni. A tek sastav... i svi oni neizgovorljivi probiotski sojevi...

Sa prof. dr Miodragom Krstićem, gastroenterologom Kliničkog centra Srbije, razgovarali smo o tome kako izabrati pravi probiotski preparat.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA POZNATI SRPSKI ONKOLOG KAŽE O NOVOM LEKU ZA RAK: evo koje tumore će moći da leči nova vakcina za karcinom

Značaj probiotika za zdravlje

- Danas su probiotski preparati postali nezamenljivi u tretmanu velikog broja akutnih i nekih hroničnih bolesti digestivnog trakta. Dokazano je da probiotske kulture blagotvorno deluju na crevnu floru, a ona je od presudnog značaja ne samo u tretmanu stomačnih problema već i u održavanju ukupnog zdravlja. Zbog toga će, sasvim sigurno, u ovom veku doći do još intenzivnijih istraživanja i razvoja u oblasti probiotika. Ako se za 20. vek kaže da je bio vek antibiotika, onda se 21. vek sigurno može nazvati vekom probiotika - kaže prof. Krstić.

Šta su probiotici?

Probiotici su prijateljski mikroorganizmi koji su dobri za naše zdravlje, posebno za naš probavni sistem, a dobre bakterije čine oko 90% mikroba koji žive u našim crevima. Međutim, faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primena nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete ravnotežu i dovedu do gastrointestinalnih tegoba, upala, oslabljenog imuniteta, proliva ili zatvora. Probiotici pomažu da se povrati prirodna ravnoteža u našem stomaku.

Kliknite OVDE da saznate kako da odaberete odgovarajući probiotik!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije