Kada temperature pređu 30 podeljak Celzijusove skale, mnogi se osećaju malaksalo i pospano, ali veliki je i broj onih koji muku muče s oticanjem nogu. Tome doprinosi i dugo sedenje i stajanje, a ovaj problem ume da bude jako neprijatan. Najčešće otiču stopala i deo noge oko skočnog zgloba zbog pritiska koji trpe, a simptomi koji se javljaju su trnjenje nogu, bol, kao i osećaj težine u nogama. Razlog što zdravim osobama noge otiču tokom letnjih meseci je proširenje krvnih sudova koje se dešava usled izlaganja toploti.

Kako biste rešili ovu neprijatnost, povremeno tuširajte noge hladom vodom, a lekari savetuju da podignete noge kada ste u prilici. Važno je i da odaberete udobnu obuću koja vam neće praviti pritisak, a oni koji dosta sede zbog posla, treba da što češće prošetaju nakratko.

Oticanje nogu kod zdravih osoba može se sprečiti uzimanjem više tečnosti, prvenstveno vode i čajeva,a preporučije se i prirodni napitak koji će ubrzati metabolizam i izbacivanje viška tečnosti iz tela.

Usitnite list peršuna i prelijte sa 4 dl vode, poklopite i ostavite preko noći da odstoji.Ujutru procedite, dodajte sok od limuna,a ovu količinu popijte iz tri puta. 

Ako vas muče otekla stopala, u svakodnevnu ishranu uvrstite više voća i povrćam voće i sezonsko povrće, dobre diuretike, s tim što se morate posavetovati s lekarom ukoliko uzimate medikamente koji deluju na isti način. Dobar izbor su cvekla, grožđe, boranija, bundeva i ananas su dobar izbor, ali i maslinovo ulje paradajz i slatka paprika.

 Izvor: Lepa&Srećna