Spavanje na plaži zvuči primamljivo i bezazleno ali nije dobra ideja jer može imati ozbiljne zdravstvene posledice. Opekotine od sunca su najčešći ali ne i jedini problem koji može da nas zadesi nakon prijatne dremke.

"Dremanje na suncu može uzrokovati velika oštećenja kože. Oslanjanje samo na kremu za sunčanje kao jedinu obranu je pogrešno - ona nas ne čini otpornim na sunce, a posebno su ugrožena ona mesta koje smo pretanko namazali, tvrdi Herijet Dalvud članica Britanskog udruženja dermatologa.

"Krema za sunčanje može se ukloniti znojenjem, a treba je nanositi najmanje na svaka dva sata. krema sa zaštitnim faktorom bi trebalo da bude jedno od sredstava za zaštitu od sunca ali ne i jedino.Zbog toga potičemo ljude da koriste zaštitnu odeću i vreme provode u hladu. Važno je imati na umu da se koža ne može regenerisati nakon oštećenja od sunca, pa ako ste na plaži i osećate se umorno, sklonite se sunca u hlad", i istakla da pored toga što znamo koliko je važno da nanosimo kreme sa zaštinim faktorom, to ne činimo u dovoljnjo meri,a posledice su zdravstvene i estetske.

Ova lekarka ističe da je spavanje na suncu "dermatološka noćna mora"

"Izlažete se riziku da dobijete opekotine od sunca jer verovatno nećete toliko često nanositi kremu za zaštitu od sunca koliko biste trebali. Ako baš imat eželju da dremnete napolju, neka to bude u hladovini. Bilo bi dobro i da navijete alarm na telefonu kako ne biste predugo dremali i obavezno stavljajte kremu sa zašitnim faktorom"I savetuje ona. Opekotine od sunca nisu jedina posledica, Doktorka upozorava da može dođe i do dehidracije. 

"Telo mora da reguliše svoju unutrašnju temperaturu da bi organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje. Znojenje može uzrokovati dehidraciju, a od dehidracije možete osećati slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Jaka dehidracija može biti fatalna. Zato vodite računa da unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam", objašnjava.

Od spavanja na suncu postoji mogućnost i od toplotnog udara, a opeklinama će trebati nekoliko dana za zarastu. Zato sledeći put odaberite jesto u hladu ili postavite alarm na 20 minuta.

  Izvor: Lepa&Srećna