Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, upalu i ograničenje pokreta.  Dve bolesti - po simptomima veoma slične - osteoartritis i reumatoidni artritis - potpuno se razlikuju po svojim uzrocima. Slični su po tome što počinju u manjim zglobovima, obično na prstima ruku, a onda razvijaju i u većim. Međutim, prvi se obično javlja samo na jednoj strani tela, dok se drugi širi simetrično na obe.

Ključna je, ipak, razlika u poreklu bolesti. Kod prvog - osteoartritisa - dolazi do propadanja hrskavice koja oblaže i štiti zglobove, pa one počinju da se jače trljaju jedna o drugu i tako nastaje bol. Moguća je i upala zglobova, ali je prilično blaga. Drugi - reumatoidni artritis je, zapravo, autoimuna bolest u kojoj - pojednostavljeno rečeno - organizam doživljava svoju hrskavicu kao strano telo i napada je. Zato dolazi do ukočenosti zgloba, jačeg zapaljenja i bolova.

Da biste smanjili rizik od artritisa, kao i da biste olakšali bolove koje on izaziva, potrebno je da unesete nekoliko promena u svoj svakodnevni režim ishrane. Najvažnije je da dodate one namirnice koje mogu da ublaže upalu, a najbolji začini za to su đumbir, kurkuma i cimet.

U đumbiru se nalaze snažne fitohemikalije kao što su gingerol i šogaol, koje imaju svojstvo da blokiraju upalne puteve u telu. Neke studije čak ukazuju da đumbir može i da ublaži donekle simptome osteoartritisa.

U kurkumi se nalazi aktivna supstanca kurkumin koja obuzdava citokine pa se pokazala kao pogodna za smanjenje otoka i bolova u zglobovima.

Cimet sadrži cinamaldehid i cimetnu kiselinu koji imaju snažno antioksidativno dejstvo, odnosno sprečavaju oštećenje ćelija slobodnim radikalima. 

Prema mišljenju nutricionista, za ublažavanje upalnih procesa u telu, treba izbegavati gluten i šećer, a alkohol je potpuno zabranjen.

Izvor: Lepa&Srećna