Povećanje količine sinovijalne tečnosti ili narodski rečeno "voda u kolenu" često se javlja nakon košenja travnjaka ili radova u bašti, naručito kod starijih kod kojih su već započele degenerativne promene na zglobovima.

Simptomi su otok, bol i otežano oslanjanje na nogu. Od ovog stanja nisu pošteđeni ni sportisti i aktivni rekreativci, jer do privremenog povećanja tečnosti u kolenu dolazi i posle intenzivnog fizičkog napora.

Ortoped Nemanja Slavković iz Instututa "Banjica" kaže da višak tečnosti u zglobu kolena može da bude čak i prvi simptom degenerativnog reumatizma, a neretko do ovog stanja dolazi i zbog povrede ligamenata.

- Terapija podrazumeva umereno mirovanje sa ispruženim kolenom u trajanju od sedam do 10 dana, ponekad i uz imobilizaciju, a hladne obloge, masaže ledom i jačanje natkoleničnih mišića smatraju se najefikasnijim metodama - kaže dr Slavković.

Upala zgloba kolena usled povećanja tečnosti često je simptom reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa, psorijatičnog artritisa i gihta.

- Kod ovih pacijenata otoci su znatno veći, učestaliji i teže se leče - kaže dr Slavković. - Kontrolisanje intenziteta osnovne bolesti, telesne težine, lokalno hlađenje i jačanje natkolene muskulature se svakako preporučuju. U ekstremnim slučajevima punkcija kolena i izvlačenje viška tečnosti se smatra jedinim rešenjem. Ovakva procedura međutim donosi trenutno, ne i dugoročno olakšanje, pošto je uzrok nastanka otoka i dalje prisutan.

Tekst: I. K.

Izvor: Novosti