Dinja je mnogima omiljeno voće zbog specifičnog ukusa, ali je takođe veoma hranljiva i može veoma blagotvorno delovati na vaše zdravlje. Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina C, B, beta-karotena, kao i kalcijuma, magnezijuma, fosfora i gvožđa.

Sok dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakana pomaže varenju. Možete je jesti koliko god poželite, a ovo su razlozi zbog kojih je treba jesti što češće. Dinja ne goji, pa je idealan obrok ako želite da smršate - 100 grama dinje sadrži tek 34 kalorije, pa može da vam bude odlična užina tokom letnjih meseci.

Zbog velike količine vitamina C koji je važan za proizvodnju kolagena dinja povoljno utiče i na izgled kože lica i tela.

Dinja ne goji, pa je idealan obrok ako želite da smršate - 100 grama dinje sadrži tek 34 kalorije pa može da vam bude odlična užina tokom letnji meseci.

U narodnoj medicini dinju se koristi za uklanjanje upale žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Parče hladne dinje umiriće bolno mesto. Kako bi dinja bila lakše svarljiva možete je jesti sa dodatkom soli il bibera.

  Izvor: Lepa&Srećna