Muška neplodnost desetostruko je povećana zbog štetnog uticaja teških metala, zagađenja, insekticida i sastojaka iz plastike. Na ovaj problem ukazano je nedavno, na Američkom kongresu o reproduktivnoj medicini u Denveru, na kojem je učestvovalo 10.000 stručnjaka iz celog sveta, među kojima i lekari iz Srbije. Novim testovima ovaj problem može da se otkrije i izleči terapijom, koja traje od tri meseca do godinu dana, ali ta vrsta precizne dijagnostike još nije dostupna u Srbiji.

Među mladim muškarcima, broj spermatozoida i njihova pokretljivost smanjena je za 50 odsto u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, pokazala su ispitivanja. Profesor dr Sava Mićić, urolog iz klinike "Uromedika", jedan od učesnika američkog kongresa, kaže da mnogi faktori remete kvalitet muških polnih ćelija: bisfenoli iz plastike, supstance iz prerađene hrane, hemija iz kozmetike i velika izloženost zagađenju saobraćaja, fabrika i teških metala...

- Muška i ženska neplodnost je sada izjednačena. Kada nabrojanim negativnim faktorima dodamo i pušenje, gojaznost i dugotrajno sedenje, dolazimo do dramatičnih rezulatata. Problem je najizraženiji u bogatim zemljama - kaže za "Novosti" prof. Sava Mićić.

Kada su svi rezultati muškaraca i žene dobri, a trudnoće nema, najnovijim molekularnim testovima može da se utvrdi da li je uzrok muške neplodnosti upravo nakupljanje štetnih materija iz okoline. Kliničko ispitivanje belančevina i amninokiselina iz sperme, uz pomoć najsavremenijih aparata, pokazuje da li postoji problem u proizvodnji spermatozorida koji ne može da se otkrije testovima koji danas postoje u zdravstvenim ustanovama.

- Tamo gde je smanjena proizvodnja spermatozoida, meri se koncentracija belančevina, molekuli DNK i aminokiseline. U slučaju da odnos ovih susptanici nije odgovarajući, dolazi do problema sa plodnšću. Međutim, zbog svoje kompleksnosti, ovakvi testovi zasad su dostupni su samo malom broju pacijenata u najrazvijenijim zemljama i koštaju od 150 do 300 evra po pacijentu - kaže prof. Sava Mićić.

- Postoje testovi koje smo pojednostavili i na osnovu kojih možemo da vidimo da li muškarac ipak ima problema, čak i kada su rezultati spermograma dobri. Ni njih nije lako izvoditi i za to je potrebno veliko laboratorijsko i lekarsko iskustvo - kaže prof. Mićić.

U slučajevima kada se potvrdi da je muška neplodnost uzrokovana lošim faktorima, problem se leči kombinacijom lekova koji stimulišu proizvodnju spermatozoda, poboljšavaju kavlitet i blokiraju negativne efekte spoljne sredine.

- Terapija se sprovodi od šest meseci do godinu dana, nakon čega se ponovo pokušava sa trudnoćom ili vantelesnom oplodnjom, koja ima veće šanse za uspeh kada se problem sa spermatozodima reši - potvrđuje naš sagovornik.

Kada je sperma uzrok pobačaja?

Najnoviji testovi, čije se uvođenje planira, zasnivaju se na oksido-reduktivnom procesu, kojim se meri nivo kiseonika u spermi, i difregmentacioni indeks, čiji loši rezulati pokazuju da treba sačekati sa trudnoćom - kaže dr Sava Mićić.- Ako je povišen taj indeks kod muškarca, treba sačekati sa trudnoćom dok se stanje ne stabilizuje, jer pokazalo se da se u tim situacijama češće događa spontani pobačaj.

U Srbiji su na pojedinim mestima dostupni takozvani indirektni testovi, kojima se meri nivo oštećenja određenog elementa DNK. Na taj način, otkriva se funkcionalni kvalitet spermatozoida, što urlozima može indirektno da otkrije da je uzrok neplodnosti višak loših materija u organizmu muškarca.

Tekst: A. Vasić

Izvor: Novosti