Poznata voditeljka i omiljeno TV lice Suzana Mančić otkriva u svojoj knjizi koliko je propatila dok je došla do potomstva. Naime, prva njena trudnoća završila se pobačajem i to u trećem mesecu. Tek tada su lekari kod nje otkrili vrstu deformiteta koja je prisutna kod mnogih žena, a u pitanju je dvoroga materica.

Ovo je urođena anomalija čiji uzrok nije u potpunosti jasan. Pretpostavlja se da leži u genetici, nastaje tako što se takozvani Milerovi kanali ne spoje do kraja tokom embrionalnog razvoja devojčice. Takav uterus ima dva prostora koja su delimično ili u celini odeljena. 

Kod žena sa ovakvom matericom može biti otežano začeće, ali dolazi i do spontanih pobačaja ili prevremenih porođaja. Jedna od komplikacija može biti i zaostala posteljica

Suzana objašnjava da uopšte nije znala da ima dvorogu matericu - tako je i sa većinom drugih žena kod kojih postoji ova nepravilnost. I u drugoj trudnoći naše TV voditeljke je došlo do komplikacija, pa je lekar izvršio kiretažu a ona zatim pod jakim lekovima odlučila da krene na poslovni put. U dalekom Johanesburgu, probudila se jedne noći u hotelu u pravoj lokvi krvi! Pri hitnom pregledu je ustanovljeno da abortus nije bio potpun - u drugom "rogu" materice ostao je drugi - netaknut plod. Nažalost, ni ova trudnoća se nije održala. 

Blizanačke trudnoće česte su kod žena sa dvorogom matericom, a moguće je i da do začeća dođe u različita vremena. Poseban problem može biti to što u ovakvom uterusu ponekad nema dovoljno mesta za razvoj ploda. Veoma je važno da ovakve trudnoće redovno prate, a žene često ne znaju da imaju nepravilnu matericu. Naime, vagina, grlić i donji deo materice u ovakvim slučajevima izgledaju potpuno normalno.

Uz pravovremenu dijagnostiku i sve mere protiv komplikacija, i  trudnoća i porođaj mogu proći bez ikakvih smetnji.  Suzana je rodila dve ćerke - Teodoru i Nataliju, a kako kaže, sina je želela baš da bi sestrama bio podrška. 

Izvor: Lepa&Srećna