Kineski biološki sat je drevna smernica prema kojoj su ljudi određivali mnogo stvari u organizmu. Prema vremenskim intervalima u razdobljima od dva sata, postoji značajan pokazatelj kako treba postupati sa organizmom.

Uz pomoć meridijana (kanali za protok energije) dolazimo do saznanja o radu našeg tela i organizma. U telu imamo 12 meridijana, koji funkcionušu po principu dva časa u danu. U pitanju su debelo crevo, želudac, srce, tanko crevo, mokraćni kanali, bubrezi, žučna kesa, jetra, pluća, slezina, kardiovaskularni putevi i meridijan trostrukog grejača.

Svi pomenuti organi (meridijani) se dele na par YIN i YANG. Yin meridijani su pluća, slezina, srce, bubrezi, jetra i srce, svi ostali pripadaju Yang meridijanima.

Kako se izračunava kineski biološki sat?

Čovek u određenim vremenskim intervalima prati rad svojih organa, a ta satnica može mnogo da pokaže o radu celokupnog organizma. Da biste razumeli kineski telesni sat, prvo treba da shvatite koncept či. Ukratko, to je reč koja se u kineskoj medicini koristi za opisivanje energije. Sastoji se od energije u svakom smislu te reči. Na primer, Zemlja ima či, kao i vaše telo, čak i misli i osećanja.

Kineski telesni sat izgrađen je na konceptu či. Tokom 24 sata smatra se da se či kreće u intervalima od 2 sata kroz sisteme organa. Dok spavate, veruje se da se či uvlači ka sebi kako bi u potpunosti obnovio vaše telo.

Jedan od najvažnijih dvosatnih intervala je između 01:00 i 03:00, kada se veruje da jetra čisti krv. Tokom ovog vremenskog okvira telo počinje da se priprema za ponovno kretanje či iz tela. Ne bi bilo loše da zapišete kada imate neku tegobu ili mučninu, a nakon toga pogledajte ovu satnicu i proverite da li je sve u redu sa vašim organima. Prema satnici ćete videti o kom organu je reč, a evo kineske drevne satnice i preporuke šta bi bilo najbolje raditi tokom tog perioda.

kineski bioloski sat organizam
Shutterstock  

Tabela kineskog biološkog sata izgleda ovako

3–5 ujutru: Pluća

U ovom peruodu su pluća na vrhuncu energije. Veruje se da je idealno vreme za vežbanje, za razliku od kasnije tokom dana. 

5–7 ujutru: Debelo crevo

Smatra se da je ovaj period kada bi sebi trebalo da date dovoljno vremena da poštujete eliminacionu funkciju debelog creva.

9-11 h: Slezina

Smatra se da je slezina povezana sa želucem, koji je zadužen za prijem hrane i pića pre nego što ih konačno fermentira. Tokom ovog perioda veruje se da slezina pokreće či prema gore.

11–1 popodne: Srce

S obzirom na to da srce predstavlja mir, neophodno je smanjiti stres tokom ovog perioda, smatraju oni koji propisuju kineski telesni sat.

13–15: Tanko crevo

Veruje se da se teži obroci tolerišu tokom ovog perioda, jer se či širi i počinje varenje.

15–17. Bešika / bubreg

Veruje se da je bubreg zadužen da sadrži či i da je direktno povezan sa bešikom. Zajedno izlučuju neželjene otpadne materijale iz tela.

7–9 popodne: Perikardijum

Veruje se da je perikardijum zaštitnik srca. Ovaj period je kada se či navodno reguliše kako bi se sprečili simptomi, poput mučnine i povraćanja.

9–11 uveče: Trostruki gorionik

Trostruki gorionik odnosi se na sistem organa u celini, a smatra se da je ovaj period kada generiše najviše toplote.

1–3 ujutru Jetra

Oni koji veruju u kineski telesni sat smatraju da je u tom periodu važno dati jetri što manje posla kako bi se mogla usredsrediti na nekoliko svojih funkcija čišćenja. To znači da svoj poslednji obrok u danu pojedete rano i da budete sigurni da je lagan.

Izvor: Lepa&Srećna