Svakodnevna potreba da završimo svoje obaveze, odgovorimo na očekivanja drugih i da ispunimo sve ono što smo stavili na to do listu, kao posledicu ima stres koji je, prema rečima sručnjaka, najčešći uzročnik lakših i težih oboljenja.

Brojni su saveti koji bi Beograđanima mogli pomoći u otklanjanju stresa #bgantistres i nervoze koja nastaje u svakodnevnoj komunikaciji, na poslu, ulici, u prevozu ili drugim situacijama koje život nameće.

Pored onih opštih koje su većini poznate (jutarnja rekreacija uz muziku, ritual ispijanja kafe, pozitivno okruženje), pitali smo dr Olgu Vasić, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije Doma zdravlja Milutin Ivković na Paliluli, koje tehnike mogu pomoći kada iznenada dospemo u stresnu situaciju, u poslovnoj komunikaciji, na primer.

– Pomoću tehnike disanja trenutno možete da pomognete sebi. Kada smo pod stresom, prvo reaguje vezivno tkivo: mišići se stegnu a najveći mišić stresa, dijafragma, učini da neravnomerno i nepravilno dišemo. To ima za posledicu pokretanje novog začaranog kruga u vidu loše prokrvljenosti organa i tkiva, a onda dolazi do spazma i bola. Postoje mnoge tehnike disanja kojima možemo regulisati, pa i ublažiti stres. Pranajama ili joga disanja podrazumeva kontrolisano disanje, pri čemu prateći udah i izdah, svesno kontrolišemo um i, smirujuči ga, dovodimo celo telo u balans i mir – kaže dr Vasić.

Preporučuje se i sistem disanja dr Butejka, pa sistem 1-7-1-7. Jedan znači da ne dišete, zatim brojite do sedam i polako udišete, jedan opet znači i da ne dišete, a onda opet brojite do sedam i lagano izdišete. Naravno, sve vreme pratite svoj dah bez upliva drugih misli sa strane. Najjednostavnije je svesno disanje ili udah-izdah disanje, koje izvodite spontano onako kako vama odgovara, pri čemu držite maksimalnu pažnju na praćenje toka udisaja i izdisaja, u potpunom miru, bar desetak minuta.

O tome koliko je naša misao važna u poimanju svakodnevice pa samim time i u prevazilaženju neprijatnih situacija koje život u velikom gradu poput Beograda neminovno nameće, dr Vasić ističe značaj meditacije i pozitivnog mišljenja.

– Neosporno postoje tehnike koje omogućavaju da se meditacijom prevaziđu teška stresna stanja i razne bolesti. Najjednostavnije je da snimite sebi vođenu meditaciju i da se u opuštenom položaju koji vama odgovara, uz relaksirajuću muziku, predate talasima lepih reči i isceljujućih rečenica. Možete to i sami, pustite muziku, lezite i misaono izgovarajte reči: ljubav, dobrota, milost, vaskrsenje, bog, dar, anđeo, isceljenje, zdravlje, sunce…. Sve ove reči imaju vibratorno isceljujuće dejstvo. Molitva i obraćanje Bogu za one koji veruju, uvek je najbolje i najdelotvornije rešenje.

Postojanje specifičnog problema, bilo da se odnosi na život u Beogradu bilo u nekoj drugoj sredini, takođe se može prevazići jasnim suočavanjem s datom situacijiom i EFT tehnikom – tehnikom emocionalne slobode

– Ova tehnika se zasniva na lupkanju određenih tačaka, po akupresurnom sistemu. Tom prilikom definišemo problem i verbalno, dok lupkamo svaku tačku, izgovaramo šablonsku rečenicu kojom u stvari “rastvaramo” ili brišemo problem. Naravno, za ozbiljne emotivne traume posao treba prepustiti terapeutu. Svakodnevne trenutne emocije kao što su bes, nezadovljstvo, nesnalaženje, nedostatak samopouzdanja, napetost, vrlo lako možemo i sami otkloniti.

Antistres za moderne Beograđanke

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Antistres za moderne Beograđanke" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Izvor: Lepa&Srećna