Očuvanje zdravlja u aktuelnim životnim uslovima pravi je izazov. O značaju telesne aktivnosti, delotvornosti alternativnih metoda i važnosti emocionalnog i duhovnog balansa s našim fizičkim bićem, razgovarali smo sa dr Olgom Vasić, specijalistom fizikalne medicine u Domu zdravlja Milutin Ivković.

‒ Alternative metode mogu podržati žensko zdravlje, a to su akupunktura, ajurveda, aromaterapija, Bahove kapi, homeopatija, energetske psihološke tehnike kao što su EFT ili tehnika emocionalne slobode, hromoterapija, kristaloterapija i razni oblici energetskog vežbanja kao što su či gog, joga i taj či. Sve te alternativne metode mogu održati optimalno zdrav status žene, naročito u fiziološki kriznim periodima kao što su trudnoća, dojenje, menopauza, negovanje bolesnika...

U stresogenim situacijama kada se iscrpe adapcioni mehanizmi. Čak i pre pojave simptoma dobro je uvesti, na primer, resque remedy od Bahovih kapi. Sve navedene metode su bezbedne i nimalo štetne, a mogu da deluju veoma blagotvorno i spreče posledice.

Simptom je samo površinski aspekt oboljenja, a uzrok duboko pohranjen i čeka da bude otkriven da bi došlo do isceljenja - ističe dr Vasić.

Međutim, bitan je balans emotivnog, duhovnog i fizičkog bića.

- Važno je jedinstvo sva tri bića: samo celo je zdravo! Sva tri aspekta čoveka su podjednako važna. Jer, emotivni disbalans, ako potraje, razboleće telo, somatizacija brzo počne kada je neko u tuzi, preteranoj brizi ili strahu.

Isto tako, ako se ne hranimo dobro, ne vežbamo ili telo iscrpljujemo previše na fizičkom nivou dolazi do oštećenja - eto bolesti! Povezanost sva tri nivoa uslov je zdravog, ispunjenog i kreativnog života, što je sasvim sigurno težnja svakog od nas. Duhovni nivo je značajan zbog sveobuhvatnosti prethodnih nivoa i poklanjanja poverenja prirodi i Bogu, jer ko ima vere, taj se brzo i isceli, ko ima vere ima i stalnu menatlnu podršku jer u svom srcu nosi ideju zaštite. On u svom srcu nosi ideju zaštite, saosećanja i budnosti, pošto veza sa uzvišenim u nama stvara osećaj sigurnosti i blaženstva.

Nismo sami u ovom univerzalnom kosmosu, jer neko misli na nas. S Bogom u srcu se lakše podnose nedaće kojima smo svi izloženi, jer ako možemo da se "uhvatimo" za nešto u trenucima beznadežnosti, lakše ćemo proći kroz problem. Naš narod kaže "davljenik se za slamku hvata", a zamislite ako je ta slamka Bog. U Bibliji stoji: "Po vašoj veri nek vam bude". Ja samo mogu to da ponovim.

Dr Olga Vasić naglašava da je priroda moćni regenerator, naročito danas kada se mnogo vremena provodi pasivno u zatvorenom kancelarijskom prostoru, s malo kiseonika.

- Znamo kako živimo i kako je nastala otuđenost između prirode i čoveka: na fizičkom nivou, nedostatak kretanja i kiseonika jesu štetni, ali je suštinski ta odvojenost mnogo dublja.

Priroda je matrica života, jer tu vidimo cikluse koji simbolizuju ponavljanje i obnavljanje, isto tako vidimo i samoobanavljanje. Način na koji se priroda obnavalja posle orkana ili požara prosto je fascinantan - taj impuls isceljenja je utkan i u naš genski sistem.

Zato naš narod kaže da „lekar leči, a priroda izleči”, a samoobnavaljnje je put ka celovitosti. Kao što naše telo teži celovitosti, tako i mi kao deo te prirode upotpunjujemo tu celovitost, to je ta dubina, kreatnje ka jednome, to je kretanje ka izvoru, ka Bogu - tvrdi naša sagovornica.


Meditacija i molitva su vrlo važne za izlečenje - na koji način?

‒ Postoje različite vrste meditacije čiji je cilj smirivanje uma. Najpoznatija je transcendentalna meditacija, pa vipassana meditacija, vođena i tako dalje... Meditirati znači smiriti um i biti u miru. To je put k sebi ili svesni san.

Mi smo mirni kao u snu, ali je svesnost očuvana. Stanje bez misli je teško postići - ja imam svoj metod koji sam nazvala molitvena isceljujuća meditacija ili MIM - otkriva dr Vasić.

Kako izgleda MIM?

- Sednem u udoban položaj, usamim se, povežem se sa centrom zemlje i centrom galaksije, zahvalim se anđelima čuvarima i vodičima, dragom Gospodu i zamolim da bude sa mnom i da pomogne da svaka moja misao bude najizvornije čista i isceljujuća. Izgovorim molitvu svog srca, povežem se misaono s Bogom i vođena spostvenim mislima prepuštam se kosmičkom energetskom toku.

Uvek prvo radim na isceljenju koje tog dana bilo narušeno ili brigama, strahom, lošim mislima, lošim događajima. Radim kao lekar i stalno sam izložena teškim i tužnim pričama, nemogućnošću da pomognem i to me dovodi u disharmoniju sa sobom i kosmosom.

U tom stanju svetlošću čistim sve čega se setim i što me je uznemirilo u toku dana, jednostavno puštam da svetlost osvetli sve te događaje i očisti sve teške misli, i ako me nešto boli da smanji bolove. Svakodnevno meditiram za skladne odnose u mojoj porodici, ili isceljujem odnose kako u porodici tako i sa drugim ljidima, pacijentima, rodbinom, kolegama... U tom stanju potpune opuštenosti prepuštam se Bogu uz molitvu, u miru koji postignem. Koliko više radim, utoliko brže dolazim do mira.

To traje 15 minuta, zatim se zahvalim i ostanem sa tim osećajem koji potraje i misaono mu se vraćam kada krene dnevna rutina, kad god mogu. Pošto sam lekar, često i ako sam u mogućnosti to uradim i sa pacijentima ili ih uputim kako to sami da izvedu. U tom slučaju akcenat je na isceljenju, bilo fizičkom, bilo emotivnom (naravno tada je meditacija za svakog individualna).

Na isti način radim meditaciju kao podršku za moje najdraže, druge ljude u svetu koji pate, naročito za decu, za zemlju, vode, biljke, životinje, za sve kojima je potrebna po momo mišljenju bilo kakva misaon pomoć. Kada uspemo da pronađemo put do unutrašnjeg polja mira, istovremeno smo i na putu kolektivnog mira.

Radeći za prirodu, radimo za sebe - šta to zapravo znači?

– Ključni momenat kada govorimo o prirodi jeste to što je sve što iz nje dolazi tako dobro, ako ne i najbolje, makar ga mi nazivali alternativnim, što sigurno nije. Lečenje biljkama je staro kiliko i čovek, što sigurno nije alternativno lečenje.

Iako nije samo lečenje u pitanju, nego upotpunjenje lečenja Bahovim kapima, homeopatijom ili aromatičnim uljima, to je dovoljno dobar način da čovek nađe put do isceljenja. Sama reč isceljenje upravo znači to – biti celovit. Priroda kao moćan regenarator baza je čovekovog opstanka na Zemlji, zato svakoga dana učinite nešto za nju makar počeli od reciklaže u sopstvenoj kući. Tako reciklirate i svoje loše emocije, jer čisteći prirodu, čisitmo i sebe, radeći za nju, radimo za sebe. Moramo proširiti svest u tom smeru.

Harmonija kojom odiše priroda stvara harmoniju u nama, dovoljan je pogled na ogledalski mir jezera pa da se uspori frekvenca u našeg srca, tišina i mir zvezdane noći na planini pa da nas ispuni divljenje nepoznatom, miomirisi livade posle košenja trave pa da zadrhte strune našeg tela... svi receptori su uključeni i primaju impulse lepote, savršenstva, mira i na kraju ljubavi. Jer, to je ljubav Boga, koju je on stvorio i pružio na dlanu, a vi vidite i uradite s njom šta želite, izbor je uvek vaš!

Izvor: Lepa&Srećna