Prava epidemija prekomernih dijagnoza karcinoma štitne žlezde se brzo širi u svetu i zahvatila je više od milion osoba u tridesetak zemlja, prema novom istraživanju Agencije za rak Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Rak štitnjače je među onim bolestima kod kojih je "predijagnostifikovanje" često, pa se i agresivno leče iako ne postoji visoki rizik za zdravlje.

O predijagnostifikovanju se govori kada se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnostifikuje neki problem, premda im on neće izazvati nikakve smetnje, niti će od njega ranije umreti.

Nepotrebnim dijagnostifikovanjem raka štitne žlezde uglavnom su pogođene sredovečne žene.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology vođeno je u 26 zemalja, a sproveli su ga naučnici iz Međunarodnog centra za istraživanje karcinoma (EACR) sa sedištem u Lionu u saradnji s Nacionalnim institutom za rak u Avianu u Italiji.

Više od milion osoba (830.000 žena i 220.000 muškaraca) dobilo je dijagnozu karcinoma štitne žlezde između 2008. i 2012. godine u tih 26 zemalja.

Procenjeni udeo slučajeva karcinoma tiroide kod žena koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici između 2008. i 2012. iznosi oko 93 posto u Južnoj Koreji, 91 posto u Belorusiji, 87 posto u Kini, 84 posto u Italiji i u Hrvatskoj a 83 posto u Slovačkoj i Francuskoj.

Tristo devedeset hiljada žena u Kini, 140.000 u Južnoj Koreji, 120.000 u Sjedinjenim Državama, 31.000 u Italiji i 25.000 žena u Francuskoj dobilo je između 2008. i 2012. nepotrebnu dijagnozu raka štitnjače, iako bi normalno s njim nastavile da žive.

Zbog preterane dijagnostike dolazi do uklanjanja kompletne štitnjače ili doživotnog tretmana koji možda nije potreban.

Rezultati istraživanja "upućuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma tiroide posledica preterane dijagnostike", rekao je Salvatore Vačarela s EACR-a koji je vodio istraživanje.

On je naglasio da je hitno potrebno pomno pratiti globalni razvoj dijagnostike zbog njegovih razmera i uticaja a nedavne smernice izričito preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog karcinoma štitnjače kod osoba koje nemaju simptome.

Izvor: Jutarnji