Lekari često ističu prednost orašastih plodova i govore da su oni veoma zdravi jer u sebi sadrže veliku količinu esencijalnih masnih kiselina, vitamina (posebno vitamina E), kao i omega 3 masnih kiselina. U poređenju sa ostalim voćem iz ove grupacije, smatra se jednom od najzdravijih. Pored toga što utiče povoljno na snižavanje krvnog pritiska, snižava holesterol, on povoljno utiče i na sprečavanje starenja kože i organizma.

Američko istraživanje u kojem je učestvovalo 34.000 žena starosti preko 50 godina pokazuje da postoji jaka veza između oraha i starenja. Naime, žene koje su učestvovale imaju između 50 i 60 godina, a orasi su se pokazali kao prevencija starenja baš u ovom kritičnom dobu. Naučnici su došli do zaključaka da orasi ne samo da povoljno utiču na očuvanje mozga i pamćenja, već su odlična prevencija celokupnog starenja organizma.

Pored toga oni upozoravaju da se naša ishrana ne sme bazirati samo na ovom voću, već da mora biti raznolika, ali da je vrlo važno da orahe u svoju ishranu unosimo svakodnevno. Kada je u pitanju koža, orah je i za to rešenje. Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik sjaj, a posebno je delotvorno kada se masira prilikom primene. Poznata holivudska glumica Anđelina Džoli je u više navrata isticala da voli da pojede punu činiju oraha i borovnica kako bi sebi obezbedila potrebnu energiju, ali i korisne materije koje su organizmu neophodne.

Koja je to preporučena doza?

100 grama oraha otprilike ima 650 kalorija, što znači da ima oko 65 odsto masti. Sve ove jedinice se čine previsokim, ali ukoliko se ova orašasta voćka unosi u pravilnim dozama to povoljno utiče na organizam, a štaviše može podstaći i gubitak telesne težine. Lekari smatraju da je dovoljna doza 5 oraha (celih) dnevno. On je dobar antioksidans, laksativ i zaštitnik krvi i krvnih sudova.

Izvor: Lepa&Srećna