Dugotrajno bolovanje od korona virusa koje neki čak zovu i hronični kovid karakteriše, pre svega, težak umor i stalna malaksalost. Međutim, prema rečima profesora Nirmala Kumara, oni pate i od parosmije, odnosno izobličenja čula mirisa. Kako je dr Kumar objasnio za agenciju Asošijeted Pres, ovaj simptom je vrlo čudan i jedinstven.

Naime, ljudi koji se dugo oporavljaju od korona virusa prijavili su da osećaju neprijatne mirise ribe, sumpora i nečega slatkastog. Kako je preneo Skaj Njuz, izobličenje čula mirisa je najviše izraženo kod mladih i zdravstvenih radnika.

Profesor Kumar je, inače, bio među prvim lekarima koji su u martu 2020. godine identifikovali anosmiju, odnosno gubitak mirisa, kao simptom zaraze korona virusom. On sada kaže da neki pacijenti navode da osećaju smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da osećaju miris paljevine i kada u blizini nema dima.

Kumar je objasnio da je Kovid-19 "neurotropni virus“, odnosno da napada nervno tkivo i da utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem.

Izvor: Lepa&Srećna / Tanjug